Ligestilling på golfbane og cafe

Lige ret for kvinder på golfbaner og mødres ret til at amme offentligt er del af ny lovpakke. Men kritikere mener, at lovforslaget er ren kosmetik

Ligestilling på golfbane og cafe
Foto: NULL.

Kampen for ligestilling mellem kønnene er endnu ikke slut på De Britiske Øer. Den ansvarlige familieminister, Ruth Kelly, er på vej med en ny antidiskriminationspakke. Bliver den vedtaget, så er det ikke længere tilladt for golfklubber at have særlige tider, hvor det kun er mænd, der har adgang til de forjættede 18 huller.

Ligeledes bliver det tilladt at amme offentligt så længe det sker diskret. Dermed kan cafeer, restaurationer og forretninger, som i forvejen tillader børn, ikke længere forbyde mødre at amme deres barn offentligt.

Det er blot to elementer i lovforslaget, som skal samle spredt ligestillingslovgivning fra de seneste 40 år. Bliver loven vedtaget, er det samtidig den første beskyttelse af gravide og nybagte mødre i lovgivningen, som går ud over den generelle arbejdsmarkedslovgivning.

Men ikke så snart havde Ruth Kelly sendt forslaget i høring, før kritikken haglede ned over hende.

En ting er at forbyde golfklubber og andre private institutioner at behandle kvinder som andenrangsborgere. Det er sikkert gode nyheder for de kvinder, der spiller golf. Men for de mange kvinder, som blot vil have ligeløn, er det ikke ligefrem opmuntrende, lyder kommentaren fra Katherine Rake, direktør for tænketanken The Fawcett Society, som kæmper for kvinders rettigheder.

Med det nuværende tempo så vil det tage 140 år, inden kvinder har ligeløn og regeringen har misbrugt en stor mulighed for at sætte tempo på ligelønskampen, siger hun ifølge avisen The Guardian.

Ved præsentationen slog familieminister Ruth Kelly fast, at regeringen med den nye ligestillingslov vil gøre den nuværende lovgivning mere entydig og samtidig lukke nogle af de huller, som der er i loven i dag.

Fokus har været på golf og ammende mødre, men loven forpligter også udlejere til at installere nødvendige hjælpemidler, hvis de har en handicappet lejer men det er den handicappede, som får lov til at betale regningen.

Loven formår altså ikke at rette op på den diskrimination og ulighed, som handicappede oplever i dagens Storbritannien, fastslår Bob Niven fra kommissionen for handicappedes rettigheder.

Det er kun arbejdsgiverorganisationen British Industry, som finder, at lovforslaget fra arbejderpartiet Labour rammer den rette følsomme balance.

norum@kristeligt-dagblad.dk