Prøv avisen

Liget af general Franco skal flyttes

Mausoleet med diktator Francisco Franco ligger i Valle de los Caidos - De Faldnes Dal. Det er et monument for Franco og faldne Franco-loyalister under Den Spanske Borgerkrig, som blev udkæmpet fra 1936 til 1939. Foto: Philippe Desmazes/Ritzau Scanpix

Spaniens regering vil fjerne liget af diktator Francisco Franco fra et monument uden for Madrid. Det skal i stedet være et monument for fascismens ofre.

Den nye socialistiske regering i Spanien har planer om at ruske op i landets historie.

Liget af den gamle fascistiske diktator Franciso Franco, hvis nationalistiske styrker vandt borgerkrigen over republikanerne i slutningen af 1930'erne, ligger i et kæmpe mindekompleks 50 kilometer nordvest for den spanske hovedstad, Madrid.

Her blev liget lagt, efter at Franco døde i 1975.

Franco havde selv sørget for, at det store monument med mausoleet blev bygget af fangearbejdere, der var imod hans styre, og han havde sikret, at der var plads til ham selv, når han en dag døde.

Men nu ligger han der muligvis ikke så længe mere.

Pedro Sanchez, Spaniens premierminister, siger, at regeringen vil flytte diktatorens lig.

- Vi har ikke en dato endnu, men regeringen vil gøre det, siger han i sit første tv-interview efter sin tiltrædelse 2. juni.

Han minder om, at parlamentet i fjor vedtog en ikke-bindende resolution om at fjerne Francos lig. Herefter skal stedet, der kaldes Valle de los Caidos - De Faldnes Dal - være "et mindested for fascismens ofre".

- Spanien kan ikke tillade symboler, der deler spanierne. Det kan man slet ikke forestille sig i Tyskland eller Italien, lande, der også har lidt under fascistiske diktaturer. Det skal der heller ikke være i vores land, siger premierministeren.

Oscar Puente, talsmand for det socialistiske parti, siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at mausoleet skal forvandles til et forsoningssted for alle spaniere.

Det var Franco selv, der ville have komplekset. Netavisen thelokal.es skriver, at Franco den 1. april 1940 - et år efter afslutningen på borgerkrigen - annoncerede planer om at bygge monumentet. Det skulle være et sted, hvor man kan meditere og mindes dem, der faldt i "vores ærefulde korstog".

Altså et sted for Franco-loyalister.

Fanger fra borgerkrigen blev sat i gang med at bygge stedet, der var færdigt i 1958. Mange fanger døde under arbejdet.

Der er begravet anslået 50.000 mennesker, som blev dræbt under Den Spanske Borgerkrig. De fleste ofre er fra de fascistiske styrker.

Kun to døde er navngivet, og de ligger i to enkeltstående grave. Det er Francos grav og så Jose Antonio Primode Riveras grav. Han grundlagde Spaniens fascistiske parti Falange.

Thelocal.es skriver, at Franco-tilhængere hvert år den 20. november - datoen, hvor han døde - samles ved monumentet for at mindes diktatoren.

Netavisen fortæller desuden, at der har været opfordringer til, at hele monumentet skulle jævnes med jorden.

Stedet tiltrækker hvert år omkring 240.000 besøgende.

/ritzau/