Lille kulmine-stat kan vise vejen i et tysk valgår

Søndagens valg i den tyske delstat Saarland bliver et indirekte opgør mellem forbundskansler Merkel og hendes socialdemokratiske udfordrer Martin Schulz forud for efterårets forbundsdagsvalg

Søndagens valg bliver Martin Schulz’ første store test og vil vise, om euforien omkring Merkels udfordrer også lader sig omsætte til stemmer, påpeger politolog og professor ved Universitetet i Magdeburg Wolfgang Renzsch.
Søndagens valg bliver Martin Schulz’ første store test og vil vise, om euforien omkring Merkels udfordrer også lader sig omsætte til stemmer, påpeger politolog og professor ved Universitetet i Magdeburg Wolfgang Renzsch. . Foto: Yves Logghe/AP.

Det kan synes uden større betydning, at tyskerne i landets geografisk mindste delstat, Saarland, i morgen går til valg. Men der er langtfra kun tale om en regional politisk begivenhed i den historiske kulmineregion, hvor forbundskansler Angela Merkels kristeligt demokratiske CDU har haft magten de seneste 17 år, påpeger forskere. Valget kan få store konsekvenser for det kommende forbundsdagsvalg til september, hvor det socialdemokratiske SPD’s nye, populære partiformand, Martin Schulz, vil forsøge at vippe Merkel af pinden efter snart 12 år som kansler.

”For partierne, især socialdemokraterne, er valget den første rigtige test af den politiske stemning i dette supervalgår,” siger Ulrich Sarcinelli, professor emeritus i statskundskab ved Koblenz Universitet.

”For kansleren og hendes parti vil det være en politisk fiasko at miste magten i Saarland, og det kan bremse den politiske mobilisering forud for forbundsdagsvalget. Overordnet vil valgets udfald få en afgørende politisk betydning for magtspørgsmålet i Forbundsdagen, og det er ikke udelukket, at resultatet vil skabe en fornyet intern debat om kanslerens kurs,” siger han med henvisning til, at Merkel fra egne rækker er blevet kritiseret blandt andet for sin flygtningepolitik.

Der er tale om tæt løb mellem landets to største partier, som både i Berlin og Saarbrücken deler magten. Her står den lokale ministerpræsident Annegret Kramp-Karrenbauer og CDU til 35 procent af stemmerne i morgen, mens regeringspartneren SPD er stormet frem fra 24 procent i januar til 33 procent i dag, viser en ny meningsmåling fra analyseinstituttet Insa. Fremgangen kan især tilskrives den tidligere EU-parlamentsformand Martin Schulz, hvis kanslerkandidatur har trukket partiet ud af 10 års krise.

SPD’s pludselige genfødsel i Saarland sker især på bekostning af støtte til det højrenationalistiske Alternativ for Tyskland samt venstrepartiet Die Linke, som ellers står stærkt i delstaten, da den er hjemstat for partiets markante nestor, Oskar Lafontaine, som var ministerpræsident her for SPD fra 1985 til 1998.

Søndagens valg bliver Martin Schulz’ første store test og vil vise, om euforien omkring Merkels udfordrer også lader sig omsætte til stemmer, påpeger politolog og professor ved Universitetet i Magdeburg Wolfgang Renzsch.

”Hvis SPD ender med en stor sejr, vil det motivere både de potentielle SPD-vælgere og partiet i de kommende valgkampe,” siger han med henvisning til det kommende valg i Slesvig-Holsten og landets folkerigeste delstat Nordrhein-Westfalen i maj og forbundsdagsvalget til september.

”Men hvis hele bølgen omkring Schulz ikke viser sig i nye stemmer, vil vi kunne se det præcis modsatte, nemlig at partiet bliver desillusioneret og siger, ’vi har Schulz, men alligevel hjælper det os ikke’.”