Prøv avisen

Lille planet kan vokse sig stor igen: Genoprejsning på vej til Pluto

Hvis Pluto bliver en planet igen, får den følgeskab af de fire andre dværgplaneter: Ceres, Eris, Haumea og Makemake. Foto: NASA / Ritzau Scanpix

Astrofysikere diskuterer definitionen af, hvad en planet er, og det kan give Pluto sin status tilbage

Efter at have været ude i kulden, siden den blev degraderet til dværgplanet for 13 år siden, er der nyt håb for Pluto. Stærke kræfter i den verdslige del af universet arbejder på at få en ny definition på begrebet planet, som vil rehabilitere himmellegemet. Det vil dog samtidig ophøje andre til den anerkendte status, så solsystemet kan ende med at få flere planeter.

Debatten om Pluto som planet eller ej har fået ny næring, efter at direktøren for Nasa, Jim Bridenstine, for nylig sagde, at han mener, at Pluto skal have sin planet-status igen.

”Jeg er her for at sige jer, at som Nasa-chef så tror jeg, at Pluto er en planet,” sagde Bridenstine ved den internationale astronomiske kongres i Washington.

Mange jordboere har aldrig tilgivet IAU, Den Internationale Astronomiske Union, at den i 2006 vedtog, at vores solsystem kun har otte planeter og ikke ni. Debatten raser med jævne mellemrum på de sociale medier, hvor Pluto-elskere for eksempel har en Facebook-side, der kalder sig Foreningen for ikke-undskyldende Pluto-krammere. Den er for alle Pluto-fans og ”ønsker en ændring af definitionen, som giver mere mening”.

Pluto mistede sin position som den niende og mindste planet, fordi IAU lavede en ny definition, som blandt andet krævede, at en planet skulle kunne rydde sin bane for andre himmellegemer. Det kan Pluto ikke, men som Philip Metzger, forsker ved Florida Space Institute, påpeger i en ny undersøgelse i tidsskriftet Icarus, så dur definitionen ikke:

”Den er sjusket. De sagde ikke, hvad de mener med at rydde sin bane. Hvis man tager det bogstaveligt, så har vi ingen planeter, for ingen planet rydder sin bane.”

Og det har Metzger helt ret i, mener den danske astrofysiker Michael Linden-Vørnle fra DTU Space. Han siger, at den oprindelige idé var at sige, at alt, hvad der kredsede om solen med hydrostatisk ligevægt, kunne defineres som en planet. Det betyder, at himmellegemet skal have en tyngdekraft, der er stærk nok til at give det en afrundet form.

”Det var en knivskarp definition, men ville give os flere planeter. Ikke kun Pluto, men fire mere, og det var man ikke interesseret i. Så derfor lavede man det underlige krumspring med at sige, at en planet skulle rydde sin egen bane om solen,” siger han.

Det gør hverken Jorden eller nogen af de andre planeter strengt taget, så når mange for tiden taler om, at det er nødvendigt med en ny definition, så giver det mening.

”For lige præcis det her kriterie med at rydde op i sin egen bane er meget uldent og svært at godtgøre, og lige fra definitionen blev vedtaget, har folk sagt, at det må vi fikse og lave om. Det vil så betyde, at Pluto bliver en planet igen, og mange mennesker bliver glade,” siger Michael Linden-Vørnle.

Kravet om at gøre Pluto til en planet igen er vokset, efter at en mission, New Horizon, for fire år siden gav overraskende, nye oplysninger om Pluto. Missionens leder, Nasa-forskeren Alan Stern, sagde allerede dengang, at det var forkert ikke at kalde Pluto for en planet.

Hvis Pluto bliver en planet igen, får den følgeskab af de fire andre dværgplaneter Ceres, Eris, Haumea og Makemake. I første omgang. For helt nye målinger, offentliggjort i det seneste nummer af Nature Astronomy, viser, at asteroiden Hygiea måske opfylder kvalifikationerne til at blive en dværgplanet. Så den kan ende som planet nummer 14.

”Og ikke kun dværgplaneterne, men også andre objekter, vi vil opdage længere ude i solsystemet, vil så få status som planeter,” forklarer DTU-astrofysikeren, som ikke forstår al balladen om, hvad vi kalder Pluto:

”Det er fantastisk underligt og vanvittigt, at så mange mennesker kan have så stærke følelser for det. Bare fordi vi lærte det i skolen. Vi skriver jo også om i skolebøgerne, når vi opdager nye måner omkring Jupiter og Saturn. Jeg er ligeglad med, om vi siger dværg- eller planet. Pluto er utroligt interessant at studere lige meget, hvad vi kalder den.”