Lockerbie-sagen er ved at gå op i hat og briller

Lockerbie-retssagen blev måske gennemført på falsk grundlag. Søgelyset rettes nu imod Abu Talb, der begik terror i Danmark i 1985

Den 21. december 1988 styrtede et Pan-Am-fly ned i den skotske by Lockerbie efter et bombeattentat. 270 mennesker blev dræbt, heraf 11 lokale beboere. Her ses dele af vraget, som faldt ganske tæt ved en lokal kirkegård.
Den 21. december 1988 styrtede et Pan-Am-fly ned i den skotske by Lockerbie efter et bombeattentat. 270 mennesker blev dræbt, heraf 11 lokale beboere. Her ses dele af vraget, som faldt ganske tæt ved en lokal kirkegård.

Af Frank jørgensen

Libyeren Abdul Baset Ali al-Megrahi sidder i et skotsk fængsel, idømt livsvarigt fængsel for at være bagmanden bag bombeattentatet mod et Pan-Am-fly over den skotske by Lockerbie i 1988. Der har han siddet, siden han tabte en appelsag i 2002, men han er måske snart på fri fod igen.

I morgen offentliggør den skotske kommission Scottish Criminal Cases Review Commision, der i tre år har foretaget en juridisk gennemgang af hele retssagen, sin rapport, og ifølge engelske og skotske aviser er det ikke køn læsning, når det gælder retssikkerhed.

For kommissionen er kommet i besiddelse af dokumenter, der taler om, at beviserne så at sige blev konstrueret baglæns, så libyeren kunne kendes skyldig.

Artiklen fortsætter under annoncen

Holder oplysningerne vand, ventes det ifølge The Times, at Megrahi vil appellere sin dom, og hans forsvarere planlægger at bede retten om at løslade libyeren, mens retssystemet overvejer, hvad der skal ske.

Mistanken samler sig nu stadig mere om palæstinenseren Mohammed Abu Talb, skriver skotsk presse. En mand, der tidligt i opklaringen blev sat i forbindelse med attentatet, og som sidder i fængsel på livstid i Sverige, dømt i 1989 for terrori København og Amsterdam.

Ved attentaterne imod synagogen og det amerikanske flyselskab North West Orients kontor i København i 1985 blev et menneske dræbt og 26 såret.

Talb fra den palæstinensiske gruppe Folkefronten til Palæstinas Befrielse-Generalkommando (PFLP-GC) blev oprindeligt sat i forbindelse med Lockerbie-attentatet, der kostede 270 menneskeliv. Gruppen har forbindelser til Iran og Syrien, og der blev gisnet om, at Lockerbie-attentatet var iransk hævn for, at et amerikansk krigsskib i Den Persiske Golf i juli 1988 nedskød et iransk passagerfly og dræbte 290 mennesker.

Men jagten på de Lockerbie-skyldige tog en ny vending efter den første Golfkrig i 1991. Da skulle Saddam Hussein i Irak inddæmmes, og Iran og også Syrien blev vigtige allierede for Vesten, påpeger avisen The Times. Mistanken faldt nu på Libyen.

Et af de vigtigste beviser imod Megrahi handler om noget tøj. Tøjstumper, som ifølge efterforskerne lå i den kuffert, hvor bomben lå, blev fundet i vragresterne og sporet til en butik i Malta. Her identificerede butiksejeren Gauci først Talb som den person, der købte tøjet, men senere skiftede han mening og identificerede så Megrahi. Nu skriver The Times, at rapporten ventes at stille spørgsmål ved, om tøj, der som påstået var viklet om kassetteradioen med bomben, overhovedet kunne være intakt efter attentatet.

Det kom under retssagen frem, at Megrahi arbejdede for Libyens efterretningstjeneste i Maltas lufthavn. Men kommissionen har fået oplysninger om, at hans arbejde gik ud på at gennemtrænge sanktioner, som USA indførte imod Libyen i 1986. Selv har Megrahi fastholdt, at han ikke havde noget at gøre med lufthavnsarbejde, og at han i øvrigt aldrig har mødt tøjhandleren Gauci.

Men der er mere endnu.

Avisen Scotland on Sunday skriver, at Megrahis forsvarere har afleveret nye informationer til kommissionen, og de oplysninger peger på, at PFLP-GC stod bag Lockerbie-attentatet.

Forsvaret har afleveret detaljerede oplysninger om pengeoverførsler til PFLP-GC oplysninger, der kommer fra Robert Baer, tidligere CIA-agent.

De siger, at 11 millioner dollar den 23. december 1988, to dage efter attentatet, blev indbetalt på en PFLP-GC-konto i Lausanne. 25. april 1989 blev der indbetalt en halv million dollar til Talb på en konto i Frankfurt.

I 1990 figurerer Talb og Hafez Dalkamoni, leder af PFLP-GCs celle i Tyskland, på en liste i Iran med personer, der har fået særlige udmærkelser for at have tjent den iranske revolution.

Baer var ifølge Scotland on Sunday direkte involveret i efterforskningen af Lockerbie frem til 1991, og han har forsikret Megrahis forsvarere om, at pengene blev indbetalt af Irans regering.

Den tidligere CIA-agent har også fortalt forsvarerne, at selv efter, at fokus i efterforskningen skiftede til Libyen, var agenterne, som prøvede at finde hoved og hale i sagen, fortsat af den overbevisning, at PFLP-GC og Talb var indblandet. /ritzau/