Løbet er kørt for Trump: Nu kan Biden tage fat på arbejdet

Præsident Trumps beslutning om at sige god for at begynde overdragelsen af statsapparatet til Joe Biden vidner om, at hans alternative virkelighed er ved at falde sammen som et korthus

De seneste dages begivenheder viser med al tydelighed, at det amerikanske demokrati stadig er funktionsdygtigt, og at præsidentens alternative virkelighed er ved at falde sammen omkring ham.
De seneste dages begivenheder viser med al tydelighed, at det amerikanske demokrati stadig er funktionsdygtigt, og at præsidentens alternative virkelighed er ved at falde sammen omkring ham. Foto: Mandel Ngan/AFP/Ritzau Scanpix.

Begyndelsen på enden kom i et tweet . Natten til i går dansk tid bekendtgjorde den amerikanske præsident, Donald Trump, på sit foretrukne sociale medie, at han accepterer at lade processen med at overdrage magten til en ny regering gå i gang.

Konkret skrev præsidenten, at han ”for nationens skyld” vil anbefale det føderale organ General Services Administration (GSA) at gøre det, som er ”nødvendigt” med hensyn til ”de indledende protokoller”. Dette kan oversættes til, at præsidenten endelig – to og en halv uge efter, at valget blev afgjort – vil blåstemple frigivelsen af de midler og beføjelser, som gør det muligt for demokraten Joe Biden og dennes overgangshold at koordinere magtovertagelsen med den nuværende regering og myndighederne.

Donald Trumps udmelding betyder ikke, at han erkender sit nederlag til Joe Biden og nu dropper sine bestræbelser – af kritikere betegnet som et ”kupforsøg” – på at bruge sagsanlæg, politisk urostiftelse og direkte pression til at ændre valgets udfald. Præsidenten har siden valgdagen hævdet, at der er foregået massiv valgsvindel i flere af de nøglestater, der tippede valget til Bidens fordel, og han tror åbenbart fortsat på sejr.

”Vores sag fortsætter STÆRKT,” skriver han på Twitter.

Det bemærkelsesværdige tweet er ikke desto mindre et signal om, at selv Donald Trump uofficielt indser, at løbet er kørt, og at han er den blot tredje amerikanske præsident siden Anden Verdenskrig til at tabe et genvalg. Som en af Trumps rådgivere siger til avisen Washington Post, så er præsidentens tweet ”formentlig det tætteste på en erkendelse af valgnederlag, som vi vil få at se”.

Trump har været under voksende pres for at se realiteterne i øjnene, efter at nyhedsmedier på baggrund af stemmeoptællinger i delstaterne har erklæret Joe Biden som valgets klare vinder.

Dertil kommer, at de mange sagsanlæg, som præsidentens advokater og allierede har anlagt med det formål at få erklæret hundredtusinder af stemmer i afgørende svingstater ugyldige, er stødt på grund. Dommer efter dommer har blankt afvist sagsanlæggene som grundløse og useriøse, og det er blevet klokkeklart, at præsidenten ingen chance har for at få domstolenes hjælp til at ændre udfaldet af valget.

Senest afviste en konservativ distriktsdommer i weekenden i skarpe vendinger Trump-kampagnens påstande om massiv valgsvindel i Pennsylvania som værende uden hold i virkeligheden.

Trumps sagførere blev desuden latterliggjort efter et pressemøde torsdag i sidste uge, hvor de fremmede en konspirationsteori om, at den afdøde venezuelanske præsident Hugo Chavez havde orkestreret omfattende svindel med stemmemaskiner til fordel for Biden.

Donald Trumps tweet kom få timer efter, at svingstaten Michigan trodsede præsidentens ønsker og bekendtgjorde, at den havde godkendt valgresultatet og tildelte Joe Biden delstatens 16 valgmænd. Pennsylvania fulgte efter i går med sit officielle valgresultat, og også Georgia har efter en genoptælling af stemmerne formelt bekræftet Bidens sejr.

Præsidentens indirekte kapitulation kommer også i slipstrømmen på, at et lille, men voksende antal indflydelsesrige republikanske politikere og meningsdannere er begyndt at lægge afstand til ham. Ifølge kritikere har Trumps modstand mod at lade GSA indlede magtoverdragelsen sat nationens sikkerhed i fare ved blandt andet at forhindre Joe Biden i at modtage efterretningsbriefinger og ved at spænde ben for den kommende regerings indsats mod coronapandemien.

Inden for de seneste dage har flere republikanske senatorer udsendt erklæringer, der bryder med Trump, og det samme har flere konservative sikkerhedseksperter og virksomhedsledere. Selv nogle af de højreorienterede tv- og radioværter, der almindeligvis står last og brast med Trump, har krævet at se hans beviser for omfattende valgsvindel.

Donald Trumps fortsatte forsøg på at kaste grus i maskineriet kan dog stadig skabe kaos og forvirring op til den 14. december, hvor valgmænd i alle delstater officielt skal afgive deres stemmer og bekræfte vælgernes dom.

Ved fortsat at hævde at have fået ”frarøvet” valgsejren sikrer Trump også, at en betydelig del af hans knap 74 millioner vælgere vil betragte Joe Biden som en illegitim præsident, når denne tiltræder den 20. januar 2021. Flertallet af de republikanske politikere i Washington følger da også stadig Trumps linje og nægter at anerkende Bidens valgsejr. Motivationen for dette er formentlig mere rodfæstet i en frygt for at nedkalde sig Trumps og hans loyale vælgeres vrede end i en oprigtig tro på, at valget var manipuleret til Demokraternes fordel.

Men de seneste dages begivenheder viser med al tydelighed, at det amerikanske demokrati stadig er funktionsdygtigt, og at præsidentens alternative virkelighed er ved at falde sammen omkring ham.