Løkke kræver realisme fra Storbritannien i brexit-brud

Statsministeren mener, at de 27 lande, der bliver i EU, står stærkt inden forhandlinger med Storbritannien.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er ikke i tvivl. Selvfølgelig vil det lykkes EU og Storbritannien at sikre en aftale om det forestående brud.

Inden forhandlingernes start opfordrer statsministeren imidlertid briterne til at være realistiske og indstille sig på, at bruddet kommer til at gøre ondt.

- Med realistiske forventninger kommer forhandlingerne til at gå meget lettere, siger Lars Løkke Rasmussen efter et topmøde i Bruxelles.

- Diplomatisk udtrykt, så tror jeg stadig, der er et stykke arbejde, der skal gøres i Storbritannien med at være helt præcise på, hvad man egentlig vil.

Artiklen fortsætter under annoncen

På lørdagens topmøde har Løkke sammen med lederne for de andre 26 lande, der bliver i EU, vedtaget en fælles strategi for de kommende forhandlinger.

De 27 stats- og regeringschefer er enige om, at der først skal styr på fortiden, før der kan tales om fremtiden.

Det betyder, at regningen skal gøres op for de økonomiske forpligtelser, som Storbritannien har påtaget sig som EU-medlem.

- Det helt afgørende er, at vi er 27 lande, der nu ser ens på, hvordan det skal gribes an, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Nu skal vi have løst det så hurtigt og så ordentligt som overhovedet muligt. Det skal være præget af fairness. Det er derfor, vi starter med regningen.

I Dansk Industri (DI) er man ivrig efter, at forhandlingerne skrider hurtigt frem. For danske virksomheder er det nemlig afgørende, at usikkerheden om de fremtidige handelsrelationer relativt hurtigt kommer på plads.

- Selv om der stadig vil gå lang tid, før vi har en ny handelsaftale med Storbritannien, så er der i dag skabt en model for, hvordan perioden med usikkerhed kan blive så kort som mulig for virksomhederne, siger DI's administrerende direktør, Karsten Dybvad.

Danske virksomheder eksporterede i 2015 for 70 milliarder kroner til Storbritannien. Den eksport sikrer 50.000 arbejdspladser i Danmark.

De egentlige brexit-forhandlinger ventes at komme i gang, efter at Storbritannien har været til valg i juni.