Prøv avisen

Løven er blandt de 23.000 truede arter

Et sjældent syn. En vestafrikansk løve, der er mindre end og afviger genetisk fra andre løver. Den går også under navnet senegalesisk løve. Der er mellem 450 og 1300 tilbage af dem. Billedet er fra nationalparken Niokolo-Koba i Senegal.- Foto: Reuters/Scanpix

Den mægtige løve og verdens mest sjældne søløve samt en del planter, der anvendes til alternativ medicin, er på listen over de næsten 23.000 arter, som trues af udryddelse.

Ifølge en opdatering af Den Røde Liste fra Den Internationale Union for Bevarelse af Naturen, IUCN, er 22.784 dyre- og plantearter truede af udryddelse, selv om der på nogle områder er sket fremskridt for at beskytte naturen.

”Naturen bliver i stigende grad sårbar,” advarer IUCN's danske generaldirektør, Inger Andersen.

Organisationen er verdens ældste og største globale miljøorganisation, som fra dansk side støttes med årligt 25 millioner kroner gennem udviklingssamarbejdet.

Inger Andersen fremhæver, at en indsats for at øge bestandene af flere dyrearter - blandt andet den iberiske los - har været en succes.

”En effektiv bevaringsindsats kan føre til overvældende resultater,” siger hun.

Der er i dag en voksende bestand af den iberiske los efter seks årtier med konstant tilbagegang. Der var kun 52 voksne eksemplarer tilbage af kattedyret i 2002, mens der et årti senere er 156.

Også indsamling af planter til brug i alternativ medicin betyder, at stadig flere plantesorter ender på listen over udrydningstruede arter. På IUCN's røde liste står 44 indiske planter, som anvendes til medicin, øverst. Det gælder blandt andet landets hvide lilje, der anvendes mod åndedrætssygdomme.

Det går tilbage for mange af de truede arter på grund af tab af områder - habitater - som følge af skovrydninger til fordel for landbrug og infrastruktur.

Løven i Vestafrika - hvor der historisk har været flest løver - er i overhængende fare for at blive udryddet på grund af tab af habitat og stadig større konkurrence fra mennesker og andre dyr.