Lokale kilder: Marokko vil forbyde salg af burkaer

Ifølge lokale kilder har marokkanske handlende modtaget et påbud om at skille sig af med alle burkaer, de måtte have på hylderne

I mandags modtog handlende landet over angiveligt et påbud fra det marokkanske indenrigsministerium om at rydde hylderne og varelageret for den traditionelle, muslimske heldækkende klædedragt, burkaen, inden for 48 timer.
I mandags modtog handlende landet over angiveligt et påbud fra det marokkanske indenrigsministerium om at rydde hylderne og varelageret for den traditionelle, muslimske heldækkende klædedragt, burkaen, inden for 48 timer. Foto: AP/Polfoto

Snart kan burkaen være fortid i Marokko. I hvert fald, hvis ubekræftede meldinger fra lokale erhvervsdrivende står til troende. I mandags modtog handlende landet over angiveligt et påbud fra det marokkanske indenrigsministerium om at rydde hylderne og varelageret for den traditionelle, muslimske heldækkende klædedragt, burkaen, inden for 48 timer. Endnu er der dog ingen forlydender om, at forbuddet skulle være trådt i kraft.

Officielt har indenrigsministeriet hverken be- eller afkræftet meldingerne, men ifølge det britiske medie BBC har et højtstående, anonymt medlem af indenrigsministeriet bekræftet oplysningerne til det marokkanske nyhedssite Le360 med følgende forklaring:

”Forbrydere har gentagne gange brugt dette klædestykke til at udføre deres kriminelle handlinger.”

Selvom 99 procent af den marokkanske befolkning ifølge den amerikanske efterretningstjeneste CIA er muslimer, er burkaen ikke udbredt i Marokko. Marokkanske kvinder bruger i overvejende grad niqab, der i modsætning til burkaen efterlader plads til, at man kan se personens øjne, eller hijab, hvor kun håret er dækket til.

Artiklen fortsætter under annoncen

Den amerikanske avis The New York Times spekulerer derfor i, at der er tale om symbolpolitik fra kong Muhammed VI for at imødekomme sekulære kræfter i det nordafrikanske land. Kongen har stor indflydelse på Marokkos vigtigste ministerier, og i modsætning til premierminister Abdelilah Benkirane, som tilhører landets moderate islamistiske parti, er Muhammed VI tilhænger af en mere moderat religiøs kurs i landet, der tæller godt 33 millioner indbyggere.

Abdelilah Benkirane har ikke udtalt sig om det tilsyneladende nært forstående forbud, og fra landets religiøse kredse er der heller ikke kommet en officiel reaktion. Men på sociale medier har udsigten til et forbud vakt stor polemik, og flere religiøse ledere kalder det for undertrykkelse af religiøse kvinders rettigheder. Tilhængere kalder det omvendt et vigtigt skridt i de marokkanske kvinders frigørelse.