Lukkede grænser er en god forretning for menneskesmuglere

Europol mistænker cirka 40.000 personer for at smugle flygtninge og migranter gennem Europa. Deres forretninger blomstrer særligt på Balkan

Europol konstaterer i sin seneste rapport fra februar om menneskesmugling, at smugling af flygtninge og migranter er den hurtigst voksende form for kriminalitet i Europa.
Europol konstaterer i sin seneste rapport fra februar om menneskesmugling, at smugling af flygtninge og migranter er den hurtigst voksende form for kriminalitet i Europa. Foto: Yannis Kolesidis.

Menneskesmuglerne på Balkan oplever gyldne tider, efter at EU-landene og deres naboer har gjort det meget vanskeligere for flygtninge og migranter at bevæge sig gennem de officielle grænseovergange fra Tyrkiet via Grækenland til det nordlige Europa. Det kan nu kun lade sig gøre med gyldigt pas og visum – og især det sidste har flygtninge typisk ikke.

Det europæiske politisamarbejde Europol kunne forleden i løbet af blot 36 timer arrestere 39 smuglere og 580 smuglede personer i en razzia langs den vestlige Balkan-rute – og indtil nu har Europol i 2016 modtaget indberetninger om flere end 7000 nye menneskesmuglere, hovedparten på Balkan.

”Menneskesmuglingen blomstrer som aldrig før. Smuglerne bruger de gamle smuglerruter, som blev anvendt i Serbien, før flygtningekrisen eskalerede. Det hele foregår praktisk talt ’under jorden’, og flygtningenes situation er katastrofal. De kan ikke søge hjælp nogen steder, fordi de bryder loven, men er overladt til smuglernes forgodtbefindende. Der er talrige eksempler på, at kvinder og børn bliver udnyttet seksuelt,” siger Jelena Hrnjak, direktør i den serbiske organisation Atina, som bekæmper handel med og smugling af mennesker.

Europol konstaterer i sin seneste rapport fra februar om menneskesmugling, at smugling af flygtninge og migranter er den hurtigst voksende form for kriminalitet i Europa, og at tendensen blot vil fortsætte gennem 2016.

I øjeblikket mistænker Europol knap 40.000 personer fra flere end 100 forskellige lande for at være involveret i smugling af flygtninge og migranter.

”Vi taler om enorme pengebeløb, milliarder af euro. Desuden er smugling meget ofte ledsaget af andre former for kriminalitet såsom korruption, dokumentfalsk og narkohandel. Der er mange gengangere blandt smuglerne, fordi profitten er høj og straffen forholdsvis lav,” siger Jelena Hrnjak.

Europol skønner, at menneskesmuglernes omsætning var på mellem 22 og 45 milliarder kroner i 2015.

Den serbiske organisation Info Park, der hjælper flygtninge med information på de sociale medier, har også registreret en fortsat strøm af flygtninge.

”Så meget for de nye tiltag i EU. Det eneste, de gør, er at holde smuglerne og deres venner glade. Beograd summer stadig af flygtninge, vi ser nye ansigter hver dag,” skriver Info Park på sin Facebook-side.

Det er et år siden, at Ungarn som det første EU-land begyndte at bygge et hegn langs grænsen til Serbien for at holde uønskede mennesker ude og dermed indledte en strammere grænsekontrol hele vejen langs Balkan-ruten, som kulminerede, da Makedonien begyndte at lukke grænsen mod Grækenland i januar. Og antallet af rejsende på flugt ér faldet dramatisk ifølge de officielle statistikker.

Ifølge Den Internationale Organisation for Migration IOM var der indtil i mandags registreret 234.584 ankomster til Europa i år mod 1.046.599 ankomster i 2015.

Den nuværende opblomstring i brugen af menneskesmuglere kan dog betyde, at antallet af personer på vej gennem Europa er væsentligt højere, end de officielle tal viser, fordi de flygtende ikke længere lader sig registrere.

Ifølge FN’s humanitære nyhedsbureau Irin vurderer FN’s Flygtningehøjkommissariat UNHCR således, at der hver dag kommer omkring 300 personer over grænsen til Serbien fra Makedonien og Bulgarien uden at blive registreret. Til sammenligning bliver kun cirka 50 personer registreret.

”Antallet af smuglere er steget, lige siden grænserne blev lukket. Smuglere går hånd i hånd med begrænsninger,” siger Vladimir Petronijevic, direktør for 484 Gruppen, en serbisk flygtningeorganisation.

Wil van Gemert, vicedirektør i Europol, forudså i foråret, at der ville opstå alternative ruter:

”Migranterne ønsker stadig at komme til EU, og de kriminelle netværk vil sørge for at skabe alternative ruter. Den eneste forskel er, at det nu vil ske mere fordækt, og man vil benytte vanskeligere ruter, sagde han i marts i den amerikanske avis The New York Times.