Prøv avisen

Lunken opbakning til Obama i Europas presse

Europas førende aviser bakker op om præsident Obama ved tirsdagens valg. Men entusiasmen fra 2008 er væk

Hvis Europas førende aviser kunne vælge, vil USA's præsident stadig hedde Barack Obama, når tirsdagens valg er overstået.

Men i modsætning til valgkampen for fire år siden, er der ikke meget "Obamania", ny optimisme eller gyldent håb at spore i de europæiske aviser op til valget.

Over en bred kam konstaterer de europæiske aviser, at Obama lige netop har gjort et tilpas tilfredsstillende job til, at han bør genvælges i stedet for den republikanske udfordrer, som betegnes som en vendekåbe.

Avisernes støtte til en siddende præsident skyldes ikke så meget hans resultater i de seneste fire år i Det Hvide Hus, men mere hvad han har undgået - nemlig en ny, økonomisk depression i USA.

Financial Times har svært ved at få øje på nogen inspiration i Obamas valgkampagne i år, i stærk modsætning til valgkampen i 2008.

- I en risiko-uvillig valgkamp, der er domineret af politiske rådgivere, har begge mænd vist sig fattige på ambitioner, skriver avisen.

Den britiske avis The Times skriver, at Obama har ført en "træt" valgkamp, og at det er vanskeligt at se, at han har appetit på endnu en embedsperiode. Derimod har Romney vist sig at være en troværdig kandidat, mener avisen.

- Præsident Obama har tabt valgkampen, og hans generalieblad har mange huller, skriver The Times.

- Men han har gjort tilstrækkeligt til at fortjene endnu en embedsperiode.

I Frankrig bakker Le Monde op om præsidenten, som avisen betegner som "ikke altid strålende, men solid".

Spanske El Pais giver ligeledes Obama sin opbakning. I et land, hvor eurokrisen har medført markante besparelser, vil den venstreorienterede avis ikke bakke op om republikaneren Mitt Romneys idéer om at skære i de offentlige budgetter.

I Tyskland skriver den konservative avis Handelsblatt, at uanset hvem der vinder, skal den kommende præsident sørge for at gøre noget ved USA's underskud og gæld.

- Gå på slankekur, Amerika, skriver avisen.

En meningsmåling foretaget i det nordlige Europa for nylig viste, at over 90 procent af europæerne støtter Obama.

Romney betragtes som for højreorienteret for de europæiske vælgere.

Han får dog forsigtig opbakning fra det schweiziske dagblad Neue Zürcher Zeitung, som mener, at Romney vil være den bedste til at bryde "reform-dødvandet" i Washington.