Lynn blev født med to køn: Det tog mig 20 år at blive fri for skam

Tyskland er på vej til at indføre et tredje køn, og det glæder den 33-årige Lynn fra Berlin. Først som voksen fandt hun ud af, at hun er født tvekønnet, men at lægerne bortopererede det ene køn. Hendes opvækst har været præget af selvhad, selvmordsforsøg og en grundlæggende følelse af ikke at passe ind

Først som 20-årig fandt Lynn ud af, at hun var født med to køn, men havde fået det ene fjernet ved fødslen. Hendes barndom og teenageår var præget af selvhad: ”Jeg angreb min egen krop i de år, skar i mig selv og forsøgte at tage livet af mig selv. Jeg havde en masse selvhad og kunne ikke acceptere, at min krop var så sårbar, og at alle interesserede sig for den og ikke for mig,” siger den 33-årige ingeniør, der i dag betegner sig som generelt glad. –
Først som 20-årig fandt Lynn ud af, at hun var født med to køn, men havde fået det ene fjernet ved fødslen. Hendes barndom og teenageår var præget af selvhad: ”Jeg angreb min egen krop i de år, skar i mig selv og forsøgte at tage livet af mig selv. Jeg havde en masse selvhad og kunne ikke acceptere, at min krop var så sårbar, og at alle interesserede sig for den og ikke for mig,” siger den 33-årige ingeniør, der i dag betegner sig som generelt glad. – Foto: Tobias Stern Johansen

Da Lynn var ni år, anede hun bogstaveligt talt ikke, hvor hun hørte til. Da den lille pige en dag skulle i svømmehallen i den tyske by Augsburg, var der noget i hende, der sagde, at hun hørte til i mændenes omklædningsrum. Det føltes mest naturligt. Hun gik derind, og hun husker, hvordan mændene kiggede underligt efter hende, indtil en ældre herre bøjede sig over hende og sagde ”du hører vist ikke til her”. Rødmende gik hun over til kvindernes omklædningsrum, men den korthårede pige med det runde, drengede ansigt blev her mødt af de samme skeptiske blikke som hos mændene. En kvinde bad hende pænt om at skifte i en af de separate båse.

”Det gjorde mig så skamfuld,” siger den i dag 33-årige ingeniør, som har boet de seneste 12 år i Berlin.

”Hele min barndom og ungdom handlede om skam. Jeg var usikker på mig selv, jeg følte mig magtesløs, for jeg passede ikke ind, men jeg kunne ikke sætte ord på, hvad der var galt,” siger hun.

Hun kalder sig blot for Lynn og vil ikke have sit fulde navn i avisen. Det er en følsom sag for hende at stå frem i medierne og fortælle om en opvækst som tvekønnet. Men lige så vigtigt er det, at navnet Lynn kan bruges om både mænd og kvinder, for Lynn er lidt af begge dele. Hun blev født med både penis og vagina, testikler og ovarier. Selvom hendes tilfælde er meget sjældent, deler hun skæbne med de skønsmæssigt op mod 1,7 procent af Jordens befolkning, som fødes med kønstræk, der ikke passer ind i den gængse inddeling i han- og hunkøn.

Artiklen fortsætter under annoncen

I Tyskland har forældre hidtil ved fødslen skullet afgøre, om deres barn enten var en han eller en hun, og det har ifølge eksperter ført til megen ulykke for interkønnede børn. Det er derfor en kæmpe sejr for de interkønnede, at den tyske forfatningsdomstol for nylig afgjorde, at Tyskland skal indføre et tredje køn, som blandt andet vil optræde på fødselsattester, mener Lynn. En afgørelse, som både den katolske bispekonference og den største sammenslutning af protestantiske kirker i Tyskland betegner som ”forståelig”.

”Jeg er meget glad for den beslutning. Der er mennesker, især mænd, som siger, at der ikke findes noget tredje køn. Den logiske konsekvens af den holdning er og har alt for længe været, at børn bliver udsat for voldsomme overgreb, som skal gøre dem til et bestemt køn. Men sådan fungerer virkeligheden sjældent. Så jeg håber, at den lov betyder, at forældre ikke længere bliver presset til at træffe en beslutning, som medfører store lidelser for barnet,” siger hun.

Lynn ved, hvad hun taler om. Hendes forældre valgte ved fødslen, at hun var af hunkøn, og lægerne fjernede derefter hendes penis samt testikler og ovarier. Hvorfor hun fik fjernet begge dele, har hun aldrig kunnet få nogen forklaring på. Forældrene fortalte hende aldrig, hvordan hun var født, men hun kunne tidligt fornemme, at hendes krop var anderledes end andre børns. Fra hun var ni år og frem til 17-årsalderen blev hun hver tredje måned undersøgt af læger, og hun blev i samme periode opereret syv gange i skridtet, selvom hun muligvis var sund fra fødslen.

”Det var altid det samme. Jeg kom ind, blev bedt om at tage tøjet af og lægge mig ned, blev undersøgt mellem benene, ofte mens andre læger kiggede på. Det gjorde mig dødsens bange og skar sig ind i psyken, for jeg spurgte mine forældre, hvorfor jeg skulle undersøges, om jeg var syg? Og de sagde, nej, jeg var ikke syg. Men hvorfor skulle jeg så igennem alt det?”, siger hun.

Mød Lynn, og hør hende fortælle om sin fødsel, og hvad det har betydet for hende at være født som interkønnet: