Prøv avisen

Måling: Dødt løb i to store kampstater

I den vigtige svingstat Virginia er der ifølge CNN intil videre dødt løb mellem de to præsidentkandidater. -

Ifølge CNN's valgstedsmåling ligger Obama og Romney lige i Virginia og North Carolina. 28 valgmænd er i spil

Så er de første valgstedsmålinger fra præsidentvalget i USA offentliggjort, og det tyder på et neglebidende præsidentopgør i nogle af valgets store nøglestater.

I delstaten Virginia, som er en af de stater, der på forhånd er udpeget til at være afgørende for, om præsident Barack Obama eller republikaneren Mitt Romney vinder valget, er der dødt løb.

Ifølge den første valgstedsmålingen fra CNN står Barack Obama og Mitt Romney begge til 49 procent. Så det er endnu helt uvist, hvem der vinder svingstatens 13 valgmænd.

Den samme tætte kamp om stemmerne kan ses i North Carolina, hvor Obama og Romney kæmper om 15 valgmænd. Også her får begge kandidater hver 49 procent ifølge CNN.

Det står allerede klart, at Kentucky og Indiana går til Mitt Romney, mens Vermont går til Obama, viser beregningner fra både CNN og NBC.

Virginia har været regnet som en af de tre afgørende svingstater i opgøret mellem præsident Barack Obama og den republikanske udfordrer, Mitt Romney.

Målingerne op til valget har også tydet på dødt løb - med en meget snæver føring i præsidentens favør.

Virginia er ellers ikke en traditionel svingstat. For i årtier har sydstaten, hvor flere store slag i den amerikanske borgerkrig blev udkæmpet, været en konservativ republikansk højborg.

Men tilflytning har ændret det politiske mønster så meget, at Obama i 2008 som den første demokrat i 44 år vandt staten, hvor der i dag bor otte millioner mennesker. Virginia er nu delt i to geografiske, politiske lejre:

I den nordøstlige del er Washington, D.C., så at sige vokset ud over statsgrænsen og ind i Virginia, hvor mange venstreorienterede tilflyttere kan tage en kort metrotur ind til centrum af regeringsbyen.

På den anden side i den politisk delte svingstat finder man landområderne i den sydvestlige del, hvor vælgerne stadig er religiøse og konservative. I denne del af staten har vælgerne været opsat på ikke at lade Obama løbe med statens 13 valgmænd igen.

Som så mange andre stater i syden har North Carolina siden 1968 stemt næsten udelukkende på republikanske præsidentkandidater.

Men i 2008 ændrede det sig: Staten pegede på Barack Obama som præsident i et ekstremt tæt kapløb mod John McCain, og demokraten fik dermed bugt med den republikanske dominans og sikret sig statens 15 valgmænd.

Frem mod præsidentvalget i år har det dog tydet på, at North Carolina ville vende tilbage til den republikanske lejr. Mitt Romney har ligget omkring tre procentpoint foran præsidenten i meningsmålingerne.