Prøv avisen

Måling: Uhyggelig tæt kamp om Florida

Den vigtige svingstat Florida. -

Barack Obama og Mitt Romney ligger side om side i kampen om valgets folkerigeste svingstat

Slaget om USA's største svingstat, hvor der er 29 valgmænd på spil, er endnu umuligt at afgøre i Florida.

En valgstedsmåling fra CNN giver Barack Obama 50 procent af stemmerne, mens Mitt Romney får 49 procent.

En foreløbig optælling af lidt over halvdelen af stemmerne fra samme tv-station giver

Romney en snæver sejr på 50 procent mod præsidentens 49 procent. Det er altså så godt som dødt løb.

Florida er med sine knapt 19 millioner indbyggere den største af de såkaldte svingstater, og afgørelsen har ofte været knivskarp.

I år har Mitt Romney længe i målingerne ligget til at erobre den folkerige stat på USA's sydøstlige solskinskyst.

I 2008 vandt Barack Obama i Florida, men en skrantende økonomi og et stigende antal konservative pensionister har sendt staten i Romneys retning.

Til gengæld er delstaten også befolket af mange latinovælgere - helt præcist 22,5 procent af befolkningen - som traditionelt stemmer demokratisk.

I valgsammenhæng huskes Florida dog især for gyseren i 2000, hvor George W. Bush efter et sandt drama vandt delstaten med få hundrede stemmer foran konkurrenten Al Gore. Det skete, efter USA's Højesteret nægtede en omtælling af hele Florida.

Bush sikrede sig dermed samtlige valgmænd samt præsidentposten, til trods for at han faktisk ikke fik flest stemmer på landsplan. Totalt stemte lige i underkanten af 60 millioner vælgere på demokraten Gore i 2000. Cirka 500.000 flere end på Bush.

Også i år har Florida tiltrukket sig opmærksomhed. Statens republikanske ledelse valgte at lukke for muligheden for at stemme på forhånd tidligere end normalt.

Det har resulteret i lange køer og stor utilfredshed blandt mange demokrater, der har kaldt beslutningen for politisk motiveret. Det er nemlig ofte demokrater, der benytter muligheden for at stemme tidligt.

Meningsmålingerne i Florida har længe været opmuntrende læsning for Romney. En måling for Florida Times-Union gav mandag republikanerne et stort hul til Obama med 52 procent mod 47 procent.

En anden måling fra Reuters/Ipsos gav udfordreren en mere snæver føring på 48 procent mod 47 procent.