Prøv avisen

Målinger: Meget tæt løb mellem blokkene i Sverige

Til trods for, at Socialdemokraterna går markant tilbage i forhold til valget i 2014, er der jubel ved partiets valgaften på Färgfabriken i Stockholm. Foto: 10090 Claudio Bresciani/TT/Ritzau Scanpix

Valgstedsmålinger giver socialdemokrater hver fjerde stemme, men er uenige om Sverigedemokraternas opbakning.

Socialdemokraterna er Sveriges største parti efter søndagens valg, viser en valgstedsmåling fra den svenske tv-station SVT, der giver partiet 26,2 procent af stemmerne.

Sverigedemokraterna bliver næststørst med en opbakning på 19,2 procent, viser SVT's valgstedsmåling. Moderaterna får 17,8 procent, viser målingen.

Kort forinden havde en valgstedsmåling fra svensk TV4 givet Socialdemokraterna 25,4 procent og de borgerlige Moderaterna 18,4 procent.

Regeringspartiets ledelse er først på valgaftenen meget forsigtige med at kommentere målingerne.

- Jeg tror, at det kommer til at vare flere timer, inden vi har et resultat at tale om, siger Anders Ygeman, der er gruppeleder for Socialdemokraterna i Riksdagen, til nyhedsbureauet TT.

I valgstedsmålingen fra TV4 bliver Sverigedemokraterna tredjestørste parti med 16,3 procent.

Ifølge Socialdemokraternas partisekretær, Lena Rådström Baastad, blæser der højrevinde over hele Europa.

- Nu er det et lige resultat, og det gælder om at have is i maven, til vi får det endelige resultat, siger hun.

TV4's måling viser, at de rødgrønne partier tilsammen får lidt flere stemmer end den borgerlige alliance. De rødgrønne har fået 41 procent mod alliancens 40,1 procent.

SVT's valgstedsmåling viser et endnu tættere løb mellem de to blokke med 39,4 procent til de rødgrønne partier og 39,6 procent til den borgerlige alliance.

Vänsterpartiet får 9,0 procent, mens Miljöpartiet med 4,2 procent ligger faretruende tæt på spærregrænsen, som i Sverige er på fire procent.

I den borgerlige lejr får Centerpartiet 8,9 procent, Liberalerna 5,5 og Kristdemokraterna 7,4 procent, viser SVT's valgstedsmåling.

I TV4's måling får Vänsterpartiet 9,8 procent, og Miljöpartiet holder god afstand til spærregrænsen med 5,8 procent.

Centerpartiet får sit bedste valgresultat i 30 år med 9,4 procent, viser målingen.

Kristdemokraterna får 6,6 procent og Liberalerna 5,7 procent, viser TV4's valgstedsmåling, hvor 5591 svenske vælgere er blevet spurgt.

SVT's valgstedsmåling omfatter dobbelt så mange vælgere - 11.630 i alt - som ved valgsteder over hele landet er blevet spurgt om, hvilket parti de har stemt på.

Valgstedsmålinger, der også kaldes exitpolls, er i modsætning til en meningsmåling baseret på svar fra vælgere, som har afgivet deres stemme.

/ritzau/