Prøv avisen

Måneders ro afbrudt af dødeligt lastbilangreb i Jerusalem

Angrebet skete først på eftermiddagen, hvor en palæstinensisk chauffør bragede sin lastbil ind i en gruppe soldater. Tre kvinder og en mand, alle i 20’erne, blev dræbt og mindst 17 andre sårede. Foto: AP Photo

Den militante, islamistiske gruppe Hamas hylder palæstinensisk lastbilangreb i Jerusalem, der dræbte fire tidligere i dag. Angrebet kommer få dage inden en stort opsat fredskonference i Paris. Premierminister Benjamin Netanyahu ser forbindelser til Islamisk Stat

Det skete i Nice, det skete i Berlin. Og i dag kunne Jerusalem også føjes til den tragiske liste over byer, hvor en lastbil bliver brugt som våben til at pløje sig igennem en folkemængde.

Angrebet skete først på eftermiddagen, hvor en palæstinensisk chauffør bragede sin lastbil ind i en gruppe soldater. Tre kvinder og en mand, alle i 20’erne, blev dræbt og mindst 17 andre sårede.

Konflikten mellem Israel og palæstinenserne har været optrappet og særdeles voldelig siden efteråret 2015. Der har været jævnlige sammenstød mellem unge palæstinensere og det israelske militær, ligesom Israel har været plaget af bølger af angreb, hvor palæstinensere overfalder israelere på gaden med kniv, skydevåben eller ved at køre ind i dem med biler.

Situationen har været så tilspidset, at visse medier har omtalt den som en egentlig palæstinensisk opstand.

Men over det seneste halve år er voldsbølgen begyndt at lægge sig igen, og især de seneste par måneder har været relativt rolige. Det satte gårsdagens angreb dog en brat stopper for. Angrebet er et af de mest blodige, der har været i konflikten i månedsvis og blev allerede i går stemplet af Israel som et terrorangreb.

En video fra områdets overvågningskameraer viser, at en gruppe soldater netop var steget ud af en bus, da lastbilen i høj fart kørte ind på fortovet og ramte gruppen. Mens mange begyndte at løbe væk fra stedet, begyndte andre at skyde mod lastbilen. Det lykkedes dog chaufføren at sætte lastbilen i bakgear og køre hen over nogle af dem, han allerede havde ramt, inden han selv blev dræbt.

Angrebet fandt sted ved en populær promenade i Øst- jerusalem, hvor man har en af byens bedste udsigter over den historiske, gamle bydel. Promenaden er et yndet udflugtsmål for både lokale og turister.

Ifølge israelske medier var chaufføren en palæstinensisk familiefar fra Østjerusalem. Den israelske premierminister Benjamin Netanyahu sagde i går, at alt tyder på, at gerningsmanden støttede eller var inspireret af Islamisk Stat.

”Dette er en del af det samme mønster inspireret af Islamisk Stat, som vi først så i Frankrig, derefter i Tyskland og nu i Jerusalem,” sagde Benjamin Netanyahu.

Endnu har ingen dog taget skylden for angrebet, men den militante, islamistiske bevægelse Hamas, der sidder på magten i Gaza, jublede i går over angrebet på Twitter:

”Vi hylder den modige og heroiske lastbiloperation i Jerusalem, der er en naturlig reaktion på Israels forbryderiske besættelse.”

Angrebet kommer i en periode, hvor der er fornyet internationalt fokus på den årelange konflikt mellem Israel og palæstinensere.

I slutningen af december holdt den afgående amerikanske udenrigsminister John Kerry en tale, hvor han i usædvanligt hårde vendinger kritiserede de israelske bosættelser og opfordrede begge parter til at vende tilbage til principperne i Oslo-aftalen fra 1993. Det var her, at man blev enige om rammerne for en tostatsløsning. Og den 15. januar afholder Frankrig en stort opsat fredskonference i Paris for at få genstartet fredsforhandlingerne, der har ligget stille siden foråret 2014.

Men Hamas er ikke interesseret i, at der igen kommer gang i en fredsproces. Den militante bevægelse henter sin legitimitet i en voldelig kamp mod den israelske besættelse og vil miste meget af sin opbakning, hvis palæstinenserne genvinder tiltroen til diplomatiske forhandlinger med Israel.

Samtidig kommer angrebet få uger inden, at Donald Trump indtager posten som USA’s præsident. Han har allerede lovet, at han vil flytte den amerikanske ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem. Det vil i praksis sige, at USA ikke længere vil anerkende det østlige Jerusalem som palæstinensernes kommende hovedstad.

Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, har på forhånd advaret om, at det vil føre til en eksplosion af vold, hvis Trump gør alvor af sit løfte om at flytte ambassaden.