Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Macron: Frankrig er tilbage i Europa

Den afgående franske præsident, François Hollande (th.), overdrog i går embedet til Emmanuel Macron ved en ceremoni i Elysée-palæet. – Foto: Ritzau Foto

”Verden og Europa har brug for Frankrig”, sagde den nye præsident ved den officielle indsættelse i går. Emmanuel Macrons premierminister udpeges i dag

Fremtidstroen og kampviljen har indtaget det franske præsidentpalæ. Frankrigs nye præsident lovede i går at give franskmændene selvtilliden og stoltheden over deres land tilbage.

”Jeg vil overbevise mine landsmænd om, at vort land har alle de ressourcer, vi har brug for til at klare os i verden. Franskmændene har valgt kampgejsten,” sagde Emmanuel Macron i sin tale for flere end 100 omhyggeligt udvalgte gæster ved indsættelsesceremonien i Elysée-palæet i går formiddag.

Forinden havde den afgående præsident, François Hollande, taget mod sin efterfølger til en halv times privat samtale, hvor han blandt andet gav den nye præsident og hærchef koderne til affyringsmekanismerne til de franske atomvåben.

Den nye præsident blev officielt indsat i embedet af formanden for det franske Forfatningsråd, inden han i en åben militærjeep og omgivet af Nationalgarden på motorcykler tog mod tilskuernes hyldest på Champs Elysées.

Frankrigs 8. præsident, som den 7. maj blev valgt med godt 66 procent af stemmerne ved et historisk dramatisk valg mod den højrenationale kandidat, Marine Le Pen, lovede i sin tale også at ”læge splittelsen” og beskytte dem, der føler sig udsatte i den globale konkurrence. Med en klar henvisning til sin modstanders verdenssyn fastslog han, at Frankrig har valgt at gøre sig gældende i verden i stedet for at vende den ryggen.

”Verden og Europa har brug for Frankrig. Vi er alle afhængige af hinanden. Vi er naboer,” sagde Emmanuel Macron, som allerede i dag er på officielt besøg hos den tyske forbundskansler, Angela Merkel, i den tyske hovedstad, Berlin.

De to stats- og regeringschefers dagsorden er ikke blevet offentliggjort, men den nye præsident lægger ikke skjul på sit ønske om at blive primus motor i en reform af EU sammen med den tyske forbundskansler.

Flere af Emmanuel Macrons forslag vækker dog stærk modstand i Tyskland, for eksempel hans ønske om at udpege en finansminister for euro-zonen.

Den franske præsidents pondus i EU afhænger især af hans evne til at kickstarte den franske økonomi. Og han vil i første omgang blive målt på, om det vil lykkes ham at få det franske budgetunderskud under den magiske grænse på 3 procent af bruttonationalproduktet mod 3,4 procent i dag.

”Det kan Frankrig godt klare,” lød det i fredags opmuntrende, men også formanende fra den tyske finansminister Wolfgang Schäuble.

Han lod forstå, at Emmanuel Macron ikke skal regne med udsættelse eller overbærenhed fra den kant.

I sin indsættelsestale i går understregede Emmanuel Macron da også, at ”intet vil kunne standse reformer. Arbejdsmarkedet vil blive liberaliseret og virksomhederne blive støttet,” sagde den franske præsident.

Men det er også netop her, han vil møde modstand internt i Frankrig. Især venstrefløjen, men også Front National har lovet at give den nye præsident kamp til stregen, ikke mindst i spørgsmålet om en arbejdsmarkedsreform, som ventes at blive et af Emmanuel Macrons første lov-initiativer inden for de næste par måneder.

Inden afrejsen til Berlin i dag vil Emmanuel Macron udpege Frankrigs nye premierminister, som forventes at blive hentet fra centrum-højrefløjen. Den ny regering med medlemmer fra både højrefløjen og venstrefløjen vil blive præsenteret i morgen.

Hvorvidt denne regering får et parlamentarisk flertal bag sig, vil først blive afklaret ved det kommende parlamentsvalg i juni. Frankrigs nye præsident er på papiret en af Europas mest magtfulde. Men uden et flertal i parlamentet er hans magt begrænset. De tyndt besatte rækker langs Champs-Elysées under den nye præsidents præsentationsrunde i går illustrerer, at den folkelige begejstring indtil videre er forbeholden.