Prøv avisen

Macron og Orban varmer op til kampen om Europa

Nu skærper Europas konservative partier faktisk tonen mod Orbans såkaldte ”lliberale demokrati”. Dels fordi hans indgreb mod foreningsfriheden og den akademiske frihed vækker mishag langt ind i de konservative partier. Og dels fordi de begynder at se skævt til hans offensiv. Foto: Frederick Florin/AFP/Ritzau Scanpix

Europa-Parlamentets afstemning i dag om en sag mod Ungarn for at undergrave retsstaten vil give et fingerpeg om styrkeforholdet mellem den franske og ungarske leder op til EU-valget

Det bliver EU-kommissionsformand Jean-Claude Junckers sidste tale om Unionens tilstand i Europa-Parlamentet i morgen, og det i sig selv skaber forventning. Men dagens spændingsmoment bliver i lige så høj grad den afstemning, som få timer senere skal afgøre, om EU-parlamentarikerne anbefaler at indlede en sag mod Ungarn for at undergrave retsstaten.

Både talen og afstemningen kan ses som den første styrkeprøve mellem de to polariserede visioner for EU, som kan blive krumtappen i valget til Europa-Parlamentet i maj næste år.

Den ungarske regeringsleder, Viktor Orban, har udnævnt sig selv til lederen af det nationalkonservative, migrationsfjendtlige og EU-kritiske Europa. Han har samtidig identificeret sin modstander i skikkelse af den franske præsident, Emmanel Macron, som under sit besøg i Danmark i sidste måned beredvilligt tog handsken op.

Begge drømmer om at revolutionere det politiske skakbræt i EU. Viktor Orban vil trække partierne i Europa-Parlamentets store konservative og kristeligt-demokratiske Gruppen for Europæisk Folkeparti, EPP-gruppen, til højre. Emmanuel Macron håber omvendt at inkarnere et Europa med øget integration og tiltrække de konservative, der ikke bryder sig om Orbans antieuropæiske linje, til en liberal EU-venlig centrum-højreblok.

Jean-Claude Junckers tale om Unionens fremtid vil derfor blive afkodet for signalerne om, hvor kommissionsformanden placerer sig i forhold til denne duel, mener Christian Lequesne, seniorforsker i europapolitik ved Center for Studier i Internationale Relationer, CERI, i Paris.

”Jean-Claude Juncker tilhører Gruppen for Det Europæiske Folkeparti, og de visioner, han vil lægge for dagen omkring migration, vil give et fingerpeg om, hvordan de konservative europæiske partier vil forholde sig til Orbans retorik,” siger Christian Lequesne.