For abonnenter
Macrons bud på en fransk udgave af islam hænger i en tynd tråd
Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, blev lagt for had i flere muslimske lande – som her under en demonstration i Indonesiens hovedstad Jakarta i november sidste år – da han efter terrordrabet på en fransk historielærer forsvarede brugen af Muhammed-tegninger og krævede, at de franske muslimer skal bakke op om demokratiet. – Foto: Willy Kurniawan/Reuters/Ritzau Scanpix.
11. januar 2021, kl. 0:00, opdateret kl. 10:49
Den franske præsidents forsøg på at få de muslimske organisationer til at vedtage et charter for demokratiske værdier er foreløbig strandet
Macrons kamp for en fransk islam
Den 2. oktober 2020 lovede Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, at sætte ind mod ”islamistisk separatisme i de franske indvandrerkvarterer”.
Den 18. november – efter terrordrab i Paris og Nice – indkaldte han medlemmerne af Frankrigs Muslimske Nationalråd til et møde, hvor han pålagde dem at oprette et råd, der kan godkende franske muslimske prædikanter på grundlag af et charter om demokratiske grundværdier.
Den 28. december trak Stormoskéen i Paris sig ud af arbejdet med charteret med den begrundelse, at ”den islamistiske del af Nationalrådet og især organisationer tilknyttet udenlandske regimer, der er fjendtligt indstillet over for Frankrig, har blokeret forhandlingerne om charteret ved at fjerne vigtige passager”. Disse passager handler om religionsfrihed og afstandtagen fra antisemitisme, kvindehad og homofobi.
Kilder: Franske medier
Moskéer i Europa
Vesteuropa tæller omkring 9-10.000 moskeer. Antallet af imamer kendes ikke, men er formentlig lavere, da flere moskéer deler den samme imam.
Tyskland har 2350 moskéer, men 2180 imamer, og i Frankrig er antallet knapt 2500 moskéer, men 1000 imamer. Østrig tæller godt 260 imamer.
Kilder: Islamforsker Stefano Allievi, Deutsche Islam Konferenz, Wiens Universitet
Eksternt indhold kan ikke vises på grund af manglende samtykke til marketing cookies.