Prøv avisen

Mad og medicin kan mangle ved hårdt brexit

For første gang i sin tid som britisk premierminister skal Boris Johnson på udlandsbesøg. Onsdag skal han møde den tyske kansler, Angela Merkel, og torsdag har Johnson kurs mod den franske præsident, Emmanuel Macron. (Arkivfoto). Foto: Rui Vieira/Ritzau Scanpix

Lækkede papirer giver et sjældent indblik i den briternes hemmelige forberedelser på et muligt brexit uden aftale. Irsk grænse kan blive en realitet, står der.

Irsk grænsekontrol, mangel på mad og mindre brændstof.

Det kan få en række konkrete konsekvenser for borgerne i flere måneder, hvis briterne forlader EU uden en skilsmisseaftale 31. oktober.

Derudover kan et hårdt brud med EU betyde, at der kommer en fast grænse mellem Irland og Nordirland, der har været et af de helt store stridspunkter.

Det fremgår alt sammen af en intern analyse fra den britiske regering. Papirerne er blevet lækket til avisen Sunday Times.

Ifølge Michael Gove, der som minister har fået ansvar for at forberede vejen mod brexit, beskriver dokumenterne den "værst tænkelige situation".

- Der er taget vigtige skridt de seneste tre uger for at fremskynde brexit-planlægningen, skriver han på Twitter.

Men ifølge Sunday Times er dokumenterne et forsøg på at opridse nogle af de mest sandsynlige "efterskælv" ved et såkaldt no-deal brexit. Det afviser Gove.

- Normalt kommenterer vi ikke læk, men her er lidt fakta. Yellowhammer (dokumenterne, red.) er det værst tænkelige scenarie, står der.

Dokumenterne skal angiveligt være udarbejdet i denne måned af the Cabinet Office, der skal støtte regeringen i at opnå sine målsætninger.

Heri fremgår det eksempelvis, at den britiske import af varer ventes at blive voldsomt påvirket i tilfælde af et hårdt brexit sidst i oktober.

Op mod 85 procent af lastbilerne, der fragter varer via Den Engelske Kanal, er ifølge papirerne ikke forberedt på at skulle gennem toldkontrol i Frankrig.

Det kan betyde, at de må vente i over to dage i franske havne. Også strømmen af fragt gennem de britiske havne forudses at blive markant mindsket i månederne efter en no-deal brexit.

I november sidste år indgik den tidligere premierminister Theresa May en aftale med EU om betingelserne for at træde ud af EU.

May formåede ikke at skabe opbakning i det britiske parlament, hvilket resulterede i, at hun måtte træde af som premierminister.

Et af de helt store stridspunkt har været og er, hvordan den åbne grænse mellem EU-landet Irland og britiske Nordirland skal fungere fremover.

Mange er nervøse for, at en grænse med kontrolposter og bomme kan få tidligere tiders blodige konflikt i Nordirland til at blusse op.

De lækkede dokumenter dukker op i ugen op til, at Boris Johnson skal på sine første udlandsbesøg som briternes premierminister.

Hos præsident Emmanuel Macron i Frankrig og forbundskansler Angela Merkel i Tyskland vil Johnson forsøge at få genåbnet forhandlingerne om skilsmisseaftalen.

Men såfremt det ikke kan lade sig gøre, vil Storbritannien forlade EU i oktober uden en aftale. Det har premierministeren gentaget flere gange.

Johnsons kontor har meddelt nyhedsbureauet Reuters, at det ikke kommenterer på lækket, der ramte spalterne i Sunday Times søndag.

Ifølge en anonym kilde i regeringen, som Reuters har talt med, er det en tidligere minister, der har lækket dokumenterne til avisen.

Det skal være sket i et forsøg på at påvirke regeringens forhandlinger med EU, lyder det fra kilden. Mediet Sky News har også talt med kilder, der siger, at det kommer fra en tidligere minister.

/ritzau/