Madmangel forværrer krisen i Den Central-afrikanske Republik

Beslutningen om at udsende en international fredsstyrke kommer på et tidspunkt, hvor manglen på mad for alvor har ramt landet

Anstændighed er et universelt princip og ikke kun et islamisk særkende, skriver religionssociolog Sherin Khankan, religionssociolog.
Anstændighed er et universelt princip og ikke kun et islamisk særkende, skriver religionssociolog Sherin Khankan, religionssociolog. Foto: Laurence Geai/Sipa /.

Det har vakt glæde hos FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, at FNs sikkerhedsråd forleden blåstemplede udsendelsen af en massiv fredsbevarende styrke til Den Centralafrikanske Republik. Han vurderer, at indsatsen vil føre til den omgående, konkrete og vedvarende støtte, som befolkningen i Den Centralafrikanske Republik fortjener.

Beslutningen blev taget i torsdags, hvor det enstemmigt blev vedtaget at sende 12.000 mand af sted til det afrikanske land, der har været kastet ud i eskalerende vold og kaos siden et statskup sidste år. Sikkerhedsrådets bevæggrunde for beslutningen er en dyb bekymring over den forværrede sikkerhedssituation og de fortsatte overgreb på menneskerettighederne, der finder sted i Den Centralafrikanske Republik.

Der er da også brug for beslutsomheden, lyder det i en ny rapport udgivet af FNs Verdensfødevareprogram (WFP) og FNs fødevare- og landbrugsorganisation (FAO). For netop nu forværrer manglen på mad situationen i landet yderligere.

LÆS OGSÅ: Mindst 100 piger bortført fra skole i Nigeria

1,6 millioner mennesker mangler mad, og ifølge Anne Poulsen, direktør for det nordiske kontor for FNs fødevareprogram, er det totale kollaps dermed trådt et skridt nærmere i landet, hvor kristne og muslimer bekæmper hinanden i en voldsspiral, der har stået på i over et år og krævet 2000 dødsofre blot i løbet af de seneste fire måneder.

Den Centralafrikanske Republik befinder sig på nippet til en humanitær katastrofe og har akut brug for international assistance. Regntiden er begyndt tidligere end ellers og vil snart gøre de fleste veje ufarbare. Tusinder af mennesker, der har brug for hjælp vil være uden for rækkevidde, siger hun.

Manglen på mad skyldes, at centralafrikanernes muligheder for at forsørge sig selv er ødelagt, og landbruget ligger i ruiner.

Landmændene mangler frø, og overhængende trusler mod sikkerheden gør det svært for dem at komme ud til deres jordlodder. Mange marker ligger derfor udyrkede hen, siger hun.

Hertil kommer stigende fødevarepriser, stor arbejdsløshed, fattigdom og ubetalte lønninger. Ifølge Anne Poulsen har landets offentligt ansatte blot fået udbetalt en enkelt månedsløn i løbet af de seneste seks måneder.

Under sit nylige besøg i Afrika opfordrede Ban Ki-moon endnu en gang det internationale samfund til at lade handling følge ord. Det samme har den forhenværende kommandant i FNs fredsbevarende styrke i Rwanda i halvfemserne, den nuværende canadiske senator Roméo Dallaire. Han var udstationeret i landet under folkemordet og appellerede i sin tid forgæves om at blive givet mandat og mandskab til at forebygge, og senere gribe ind over for, nedslagtningen af tutsier og moderate hutuer.

På nuværende tidspunkt er det umuligt at ignorere lighederne mellem det, der foregår i Den Centralafrikanske Republik med, hvad der skete i Rwanda i 1994, siger han til den britiske avis The Guardian.

Vi har etableret en forbistret hakkeorden, og med hensyn til Det Sorte Afrika syd for Sahara ja, vi er in-teresserede, men ikke nok til at ville spilde en dråbe blod eller til at blive involveret i en kompleks situation, der kræver (...) stabilisering over lang tid.

Men til trods for, at nøden i befolkningen har nået chokerende højder, er det stadig ikke for sent at gøre en væsentlig forskel for centralafrikanerne, sier Dominique Burgeon, leder af FNs fødevare- og landbrugsorganisation, der netop er vendt tilbage fra et besøg i landet.

Vi kan forbedre befolkingens presserende situation og fremtidsudsigter, hvis vi griber ind nu i et omfang, der kan genetablere befolkningens fødevaresikkerhed og levebrød, siger han.

Danmark bevilgede i februar 25 millioner kroner i akut nødhjælp til Den Centralafrikanske Republik og har i alt bidraget med 50,5 millioner kroner i 2013 og 2014.