Prøv avisen

Mænd er kvinders bedste allierede i kampen for ligestilling

Windkouni Ganemtore (i blåt) fortæller blandt andet kronprinsesse Mary om sine erfaringer med seksualoplysning i Burkina Faso, hvor sex og prævention stadig er et stort tabu. Den 25-årige universitetsstuderende engagerede sig i arbejdet med kvinderettigheder, efter at hans søster blev uønsket gravid som 15-årig. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Women Deliver-konferencen er et markant eksempel på en udvikling, hvor mændene ses som værdifulde partnere for at sikre kvinder bedre levevilkår

Kronprinsesse Mary har været på stikkerne hele ugen for at deltage i Women Deliver-konferencen i København om piger og kvinders rettigheder og velfærd. Onsdag morgen fik hun dog selskab af sin mand, kronprins Frederik, der som medlem af Den Internationale Olympiske Komité deltog i konferencen for at tale om, hvordan sport kan bruges til at fremme kvinders ligestilling og rettigheder.

Kronprinsens deltagelse er blot et enkelt eksempel på de mange prominente mænd, der har gæstet Bella Center i København i de forløbne fire dage – fra Verdensbankens chef, Jim Yong Kim, til administrerende direktør for Ericsson-koncernen, Hans Vestberg og Etiopiens udenrigsminister, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Deres deltagelse markerer, at mænd i stigende grad bliver set som centrale aktører i kampen for at forbedre piger og kvindernes vilkår.

Stort set alle internationale udviklingsorganisationer har efterhånden fået programmer, hvor mændene bliver involveret i det, der traditionelt opfattes som typiske kvindeanliggender såsom prævention, omskæring, graviditet, fødsler og ligestilling.

Interesserede mænd bliver for eksempel udpeget som ”ambassadører”, der taler kvindernes sag over for andre mænd, og de har langt lettere ved at overbevise deres kønsfæller, end kvinderne selv har. Blandt andet om fordelen ved at bruge prævention.

”Unge mænd i mit land vil ikke diskutere seksualitet og prævention med piger. Men de vil gerne lytte til mig, og de har masser af spørgsmål,” siger 25-årige Windkouni Ganemtore, der studerer ledelse og administration på universitetet i Burkina Fasos hovedstad, Ouagadougou, og som arbejder som koordinator i en forening for familieplanlægning i sin fritid.

Han har været i København siden i mandags for at deltage i konferencen med støtte fra Mary Fonden, der også ser en stor værdi i at samarbejde med både unge kvinder og unge mænd.

Women Deliver lægger ikke skjul på, at organisationen ser mændene som afgørende for at komme videre med ligestillingen.

”Det er ekstremt vigtigt, at vi har globale mandlige rollemodeller, som kan stå frem og tale om kvinders rettigheder og behov over for andre mænd. Det at få engageret mænd i seksuelle og reproduktive spørgsmål, især kvindernes ret til selv at træffe beslutninger, er lige det, der er brug for nu,” sagde Katja Iversen, organisationens direktør, til nyhedssiden Womens News network før konferencen.

Og det gælder helt ind i soveværelset, pointerer 27-årige Angeline Makore fra Zimbabwe, der studerer psykologi og er stifter af kvindeorganisationen Spark:

”Vi kan intet opnå, uden at mændene er med. Alt det, der har med reproduktiv sundhed at gøre – prævention, graviditet, sex – er det vigtigt at involvere dem i, fordi de bestemmer så meget i familien. Det er der, vi skal begynde.”

Selvom mandsdominerede kulturer og ulige magtforhold mellem kvinder og mænd stadig er den væsentligste årsag til mange af de problemer, millioner af piger og kvinder slås med verden over, kan der sagtens i dagligdagen være mænd, som er mere indstillet på at ændre traditionerne, end kvinderne er.

”Vi oplever ofte, at det for eksempel er kvinderne, mødrene, der presser på for at få deres piger omskåret, fordi de mener, at det er nødvendigt for at få del i kvindernes sociale fællesskab. Det er nærmest lidt loge-agtigt. Omvendt kan der sagtens være fædre, der kontakter os for at bede om hjælp til at få gjort op med traditionen,” siger Anne-Birgitte Albrectsen, direktør i Plan International.

Nogle af de mest indflydelsesrige mænd i lokalsamfund verden over er de religiøse ledere. De har ikke blot kirken, men også kønnet på deres side. Så meget desto vigtigere er det at få overbevist de lokale kirkeledere, uanset om de er kristne, muslimer, hinduer eller andet, om, at det er vigtigt at respektere piger og kvinder som ligeværdige mennesker og give dem samme frihed til at træffe beslutninger som mænd, pointerer Christo Greyling, direktør for programmet for religiøse partnerskaber i den internationale kristne udviklingsorganisation World Vision.

”For eksempel i Afrika tror 74 procent af befolkningerne mest på deres religiøse ledere. Så det er ikke et valg, vi har, om vi vil tale med kirken. Det er uomgængeligt, fordi tro spiller så stor en rolle,” siger han.

Den tidligere danske minister og nuværende formand for FN’s Generalforsamling, Mogens Lykketoft (S), var i går med til at afrunde konferencen under overskriften ”Vær selv den forandring du ønsker at se”, og han peger på, at mænd kan bidrage til at forbedre situationen for piger og kvinder ved at vise nogle mere moderne holdninger.

”I mange dele af verden er det måske det allerstørste problem, at mændene ikke kan se for sig, at kvinder får samme uddannelse og frihed til at bestemme over deres eget liv, som de selv har. Det er på kort sigt hovedtemaet at prøve at råbe den erkendelse op,” siger han.

En væsentlig forudsætning for større ligestilling er efter hans mening, at kvinder får mulighed for at få uddannelser og komme ud på arbejdsmarkedet og tjene deres egne penge under velordnede forhold. Uden at det dog skal holde mænd fra fremover at søge topposter i FN for at styrke ligestillingen.

”Nej, men de skal acceptere, at de ikke altid får dem,” siger Mogens Lykketoft.