Prøv avisen
Coronavirus

Italienske læger opdagede ”mærkelig lungebetændelse” allerede i november

Medicinsk personale behandler coronapatienter på Cremona Hospital i det nordlige Italien, der har været hårdt ramt af coronaepidemien. En italiensk forsker fortæller nu, at sygdommen måske allerede har været i omløb i Norditalien siden november sidste år. Foto: La7 Piazzapulita/Reuters

Coronavirussen kan have spredt sig allerede siden november, hvor italienske læger blev opmærksomme på en ny og meget slem lungebetændelse, siger italiensk forsker i interview

Måneder før coronavirussen brød ud i Kina, var italienske læger opmærksomme på en ”mærkelig lungebetændelse”, der cirkulerede i den nordlige del af Lombardiet i Italien.

Det fortæller Guiseppe Remuzzi, leder af Mario Negri-instituttet for farmakologisk forskning i Milano, til den amerikanske public service-kanal NPR, National Public Radio. Det skriver den hongkongske avis South China Morning Post.

Han siger til kanalen, at praktiserende læger i det nordlige Italien ”husker at have set en meget mærkelig og meget slem lungebetændelse hos specielt ældre borgere i december og endda helt tilbage i november”.

”Det betyder, at virussen (corona, red.) cirkulerede i hvert fald i den nordlige del af Lombardiet, før vi var blevet gjort opmærksomme på udbruddet i Kina,” siger Guiseppe Remuzzi.

Det er først for nylig, at italienske læger har gjort ham opmærksom på den lungebetændelse, som de konstaterede hos patienter allerede sidste år, fortæller han til NPR.

Forskere er stadig i gang med at undersøge, hvor coronavirussen udsprang. Zhong Nanshan, der er kinesisk ekspert i lungesygdomme, har tidligere udtalt, at selvom Kina var de første til at rapportere om coronavirussen, er man ikke sikre på, hvor den præcist tog sin begyndelse.

Den udbredte holdning blandt forskere er dog, at coronavirus opstod i millionbyen Wuhan i Kina, og at det første tilfælde af sygdommen i Lombardiet kom som følge af en italiener, der i slutningen af januar blev smittet af en kineser. Den teori sår Guiseppe Remuzzis udtalelser nu tvivl om.

I et uddybende interview til det kinesiske videnskabs- og teknologimedie DeepTech forklarer Guiseppe Remuzzi, at hans mål med det oprindelige interview til NPR ikke var at så tvivl om, hvor sygdommen opstod. Hans pointe var, at virussen kan have spredt sig, længe inden den blev opdaget, fortæller han til DeepTech.

Ifølge Johns Hopkins University, der fører en omfattende statistik over den globale epidemi, har Italien indtil nu haft 69.176 bekræftede tilfælde af coronavirus. 6.820 italienere er døde som følge af sygdommen.