Mærkesagerne splitter og bibelbæltet brister: Nu står Norges kristne parti over for skæbnevalg

Kristeligt Folkeparti har haft statsministerposter og sikre mandater i 75 år. Men nu ligger partiet til at ryge ud af Stortinget. Hvorfor?

Kjell Ingolf Ropstad var i 2018 en af fortalerne for, at Kristeligt Folkeparti skulle med i den norske højre-regering. Året efter blev han både partiformand og børne- og familieminister og kæmper nu for, at partiet klarer spærregrænsen ved mandagens valg.
Kjell Ingolf Ropstad var i 2018 en af fortalerne for, at Kristeligt Folkeparti skulle med i den norske højre-regering. Året efter blev han både partiformand og børne- og familieminister og kæmper nu for, at partiet klarer spærregrænsen ved mandagens valg. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/Ritzau Scanpix

12 procents opbakning og en række tunge ministerier. Inklusive statsministerposten. Sådan så de politiske realiteter ud for Kristeligt Folkeparti så sent som i 2005. Men siden har Norges kristne parti oplevet en dramatisk nedtur, og nu, få dage før mandagens stortingsvalg, risikerer partiet at få sit dårligste resultat siden 1936.