Prøv avisen

Mætte familier gifter sjældnere pigebørn bort

Når den fattige familie kæmper mod sulten, så vokser sandsynligheden for, at familiens pigebørn bliver giftet bort længe før, de er fyldt 18 år. Det viser en undersøgelse foretaget blandt 1100 familier i Somalia af den internationale hjælpeorganisation Red Barnet. Foto: Farah Abdi Warsameh/Ritzau Scanpix

Globalt falder antallet af børneægteskaber, men tørke- og sultkriser presser familierne og risikerer at spænde ben for fremskridtet

Når en fattig familie i et udviklingsland har mad nok til at mætte alle, er forældrene mindre tilbøjelige til at gifte familiens døtre bort, før døtrene er fyldt 18 år.

Omvendt gælder det, at når den fattige familie kæmper mod sulten, så vokser sandsynligheden for, at familiens pigebørn bliver giftet bort længe før, de er fyldt 18 år.

Det viser en undersøgelse foretaget blandt 1100 familier i Somalia af den internationale hjælpeorganisation Red Barnet.

Det seneste årti er antallet af børneægteskaber ellers faldet betydeligt i Somalia. Det er blandt andet sket ved at oplyse børn, forældre, lærere og lokale religiøse ledere om de negative konsekvenser ved at blive gift som barn og ved at arbejde på at få flere somaliske piger i skole. Og indsatsen virker. Hvor 25 procent af de somaliske piger i 2006 blev gift, før de fyldte 18 år, var tallet faldet til 10 procent i 2016, viser tal fra Red Barnet.

Men den udeblevne regn risikerer at spænde ben for fremskridtet. Det er fjerde år i træk, at regnen slår fejl, og der er derfor overhængende fare for, at Somalia vil blive ramt af hungersnød i løbet af de næste par måneder. Også andre østafrikanske lande som Etiopien, Sydsudan og Kenya kæmper med følgerne af manglende regn.

Og tørken påvirker også udviklingen, når det gælder børneægteskaber, fortæller områdeansvarlig for Afrika hos Red Barnet, Jakob Eilsøe Mikkelsen.

”I 2017 steg antallet af indgåede børneægteskaber igen til 14 procent. Stigningen skyldes, at forarmede familier indgår ægteskab for deres piger for at få en brudepris for pigen. Det er ofte en overlevelsesmekanisme for familien,” siger han.

Caaisho er en af de unge piger, der sidste år blev giftet bort under en knugende tørke i Somalia. Da var hun 14 år.

”Min far ønskede det. Jeg kunne ikke sige nej til ham. Han havde ingenting, hans husdyr var døde. Min nuværende mand kom og sagde til min far, at han gerne ville gifte sig med mig,” fortæller hun i en rapport om udviklingen fra Red Barnet.

Antallet af børneægteskaber stiger igen i Somalia og den selvudnævnte selvstændige stat Somaliland, fordi mange somaliere stadig kæmper med konsekvenserne af sidste års historisk store tørke på Afrikas Horn, lyder det fra Jakob Eilsøe Mikkelsen.

”Mange lever af at holde får, geder og kameler, og op til 70 procent af dyrene døde under sidste års tørke. Mange børn er fortsat underernærede, og familierne er dybt forgældede efter at have lånt penge sidste år for at købe mad og vand. Derfor er de ekstremt sårbare over for selv små chok,” siger han.

På verdensplan går det ellers fremad med at få sænket antallet af børneægteskaber. For 10 år siden blev hver fjerde pige i verden gift, før hun fyldte 18 år. I dag er tallet faldet til hver femte pige, og ikke færre end 25 millioner børneægteskaber anslås at være blevet forhindret, viser FN’s børnefond, Unicefs, seneste opgørelse.

Afskaffelsen af børneægteskaber er et af FN’s verdensmål for 2030, og Unicefs tal er et klart udtryk for, at den nuværende globale indsats mod børneægteskaber virker, fastslår chef for den internationale udviklingsorganisation Girls Not Brides (piger ikke brude), Lakshmi Sundaram:

”Men vi har ikke råd til at tabe noget som helst af det fremskridt, vi har opnået, hvis vi skal have succes med at henføre børneægteskaber til udelukkende at høre hjemme i historiebøgerne før udgangen af 2030,” siger hun.