Malala får afghanere til at råbe op

Verden hjælper den pakistanske pige, der blev skudt af Taleban-bevægelsen. Men hvad med os?, spørger afghanerne

 Elever fra pakistanske skoler protesterer med sloganer og bannere for Malala Yousafzai. AFP PHOTO / ARIF ALI / Scanpix Denmark
Elever fra pakistanske skoler protesterer med sloganer og bannere for Malala Yousafzai. AFP PHOTO / ARIF ALI / Scanpix Denmark.

Den opmærksomhed, som en pakistansk skolepige er blevet genstand for verden over, efter at Taleban skød hende ned, har fået mange afghanere til at reagere. De gør opmærksom på, hvor ganske anderledes sagen stiller sig, når det gælder kvinder og børn i deres land.

Malala Yusufzai blev skudt af Taleban, fordi hun gik i brechen for skolegang til piger. Hun er blevet fløjet ud af Pakistan til Storbritannien for at modtage lægebehandling efter angrebet, som fandt sted for to uger siden og har udløst international fordømmelse.

Hver eneste dag er der en afghansk pige, der bliver krænket, voldtaget, får syre smidt i ansigtet og bliver lemlæstet. Men de piger er der ingen, der anerkender eller bare husker på, siger Elay Ershad, som repræsenterer nomadefolket kuchi i det afghanske parlament, til Reuters.

LÆS OGSÅ: Gordon Brown: 14-årige Malala er blevet symbol på kvindekampen

Ershad udtrykker den samme bekymring, som lyder fra andre fremtrædende kvinder i det afghanske samfund. Hun siger, at landets regering reelt er ligeglad med kvinders rettigheder. De bruger blot emnet til politisk vinding og for at stå sig godt med deres vestlige støtter. Regeringen i Kabul afviser dette.

Præsident Hamid Karzai har gentagne gange fordømt nedskydningen af Malala Yusufzai i nabolandet. Han har ligefrem brugt hændelsen til at tale om kvinders rettigheder i sit eget land:

Befolkningen i Afghanistan ser det ikke kun som et angreb på Yusufzai selv, men på alle afghanske piger, sagde han i sidste uge.

Det tætteste, Karzai i år er kommet til at fordømme volden mod kvinder i Afghanistan i samme udstrækning, var i juli. Det var, da bevæbnede mænd offentligt henrettede en 22-årig kvinde ved navn Nadjiba, som var blevet beskyldt for at være utro. Det udløste et internationalt ramaskrig.

Hvis præsidenten er ligeglad med afghanske kvinder generelt hvorfor er han så pludselig så optaget af Malala? spørger Ershad.

Der er ingen her, som gør noget for at skabe retfærdighed, når først tv-kameraerne er slukket.

De Forenede Arabiske Emirater skaffede flyet, som fløj Malala Yusufzai til Storbritannien. Og ifølge britiske embedsmænd er det den pakistanske regering, som betaler regningen for hendes langvarige behandling i Birmingham.

Karzai har sagt til Pakistans præsident, Asif Ali Zardai, at angrebet var et bevis på, at de to præsidenter står over for en fælles fjende. Dette træk bliver i omverdenen betragtet som et forsøg på at mildne de to landes forhold, som er anstrengt efter pakistanske bombardementer hen over den lovløse grænse.

Afghanske kvinder har tilbagevundet retten til skolegang, beskæftigelse og til at stemme, efter at Taleban-styret blev væltet i 2001, og krigen startede med Nato i front. Afghanistan er dog fortsat et af de værste steder på Jorden at være kvinde og det til trods for milliarderne af dollar i bistand og politiske løfter om at forbedre deres forhold.

Der er stigende bekymring for, at disse genvundne friheder ikke vil blive beskyttet. De kan ligefrem blive genstand for en studehandel i Kabuls forsøg på at opnå fred med talebanerne, nu hvor de fleste af de udenlandske tropper gør klar til at forlade landet inden udgangen af 2014.

Vi forstår Malalas situation bedre end nogen andre i verden. Men vores regering forsvarer kvinders rettigheder med tomme slagord og gør i virkeligheden så godt som ingenting, siger Suraya Parlika, som har været nomineret til Nobels fredspris og er medlem af parlamentets overhus.

Afghanistans uafhængige menneskeretskommission siger, at volden mod kvinder tager til i hele landet, i takt med at Karzais regering synes at blive mere vag, hvad angår kvinders rettigheder.

Og så er der Mah Gul. Den 20-årige kvinde blev henrettet af sin svigerfamilie i forrige uge i den vestlige provins Herat, fordi hun nægtede at lade sig prostituere. Hendes storebror fortæller, at de lokale repræsentanter for staten i udgangspunktet ingen interesse udviste for hendes mord.

Folk får ballade for at slagte hinandens køer, men det var ikke, før mordet på min søster blev meddelt i moskéen, at der blev gjort noget ved det, fortæller den 32-årige bror, taxachaufføren Mohammad Nasir Akbari til Reuters.

Fire mennesker blev anholdt i sidste uge, forlyder det fra officielt hold. Heriblandt hendes mand og medlemmer af svigerfamilien.

Oversat af Sara Høyrup

Det er vigtigt at blive vaccineret mod mæslinger. Men mange danske børn er ikke beskyttet
Det er vigtigt at blive vaccineret mod mæslinger. Men mange danske børn er ikke beskyttet Foto: Noorullah ShirzadaAFP og Arif AliAFP.