Malaysia og Filippinerne vil ikke længere være Vestens skraldespand

Såvel Storbritannien som Canada er kommet under kritik for at sende affald til lande i Østen. Det er sendt væk til genbrug og sortering, men reelt er der tale om husholdningsaffald

Den malaysiske miljø- og energiminister Yeo Bee Yin viser noget af alt det plasticaffald, der hober sig op i containere på havnen i Port Klang. –
Den malaysiske miljø- og energiminister Yeo Bee Yin viser noget af alt det plasticaffald, der hober sig op i containere på havnen i Port Klang. – . Foto: Chong Voon Chung/Xinhua News Agency/Ritzau Scanpix.

Containerskibet ”M/V Bavaria” er i disse dage lidt over halvvejs på sin 20 dage lange rejse fra den filippinske hovedstad, Manila, med kurs mod Vancouver i Canada. Om bord er 89 ulækre containere proppet med blandt andet fem år gammelt husholdningsaffald som madrester og brugte bleer samt containere med elektrisk affald.

Containerne kom til Filippinerne for fem år siden som del af en større sending, der ifølge toldpapirerne indeholdt plasticaffald til genbrug.

Canada har forsøgt at fralægge sig ansvaret med argumentationen, at affaldet var en del af en aftale mellem to private virksomheder. Men for Filippinerne er det en principiel sag, og præsident Rodrigo Duterte har sat hårdt mod hårdt. Ikke alene truede han med at sende et skib med affaldet tilbage til Canada, han gjorde også sagen til en diplomatisk krise ved at kalde den filippinske ambassadør fra Canada hjem i sidste måned.

”Vi vil have en begrænset diplomatisk tilstedeværelse i Canada, indtil der kommer et skib for hente affaldet,” meddelte den filippinske udenrigsminister Teddy Locsin Jr. ifølge BBC.

Og det var trækket, der fik Canada til at acceptere ansvaret for affaldet, som derfor er på vej tilbage nu.

Men det er ikke kun i Manila, at de er trætte af, at rige vestlige lande forsøger at dumpe deres affald i andre lande. Regeringen i Malaysia er klar til at sende 3000 tons affald retur til lande som Storbritannien, USA, Canada, Australien, Frankrig og Saudi-Arabien.

”Malaysia vil ikke være verdens skraldespand. Vi vil slå tilbage. Selvom vi er et lille land, så vil vi ikke stå model til at blive presset af udviklede lande,” fastslår landets miljøminister Yeo Bee Yin ifølge den britiske avis The Times.

Det er som sådan ikke nyt, at vestlige lande sender deres affaldsproblemer til andre lande. Gennem mange år var Kina storaftager af affald, som blev håndsorteret for at finde, hvad der kunne genanvendes. Men får nogle år siden lukkede Kina for importen af affald fra andre lande, og Malaysia har oplevet en tredobling i eksporten af plasticaffald til landet, som toppede med 870.000 tons sidste år.

Det er blandt andet Storbritannien, som har eksporteret omkring to tredjedele af landets plasticaffald med henblik på, at det bliver genbrugt. Men realiteten er ifølge The Times, at store dele ender i forbrændingsanlæg eller på åbne lossepladser.

Yeo Bee Yin klager således over, at meget af det affald, som kommer til Malaysia, ikke som lovet kan genanvendes, men er fyldt med andet affald som elkabler og beskidte mælkekartoner, som gør genanvendelsen umulig.

International handel med affald er reguleret af Basel-konventionen. Oprindeligt var den rettet mod miljøfarligt affald, men der er et stigende pres for, at plastic også skal være omfattet.

Problemet med affald blev understreget igen sidste uge, hvor Filippinerne sendte et skib lastet med affald retur til Hongkong. Sagen er med til at understrege, at der er mudret internationalt marked for affald.

”Ved hurtigt at sende den ulovlige last af affald retur og ved at springe over den bureaukratiske forsinkelse sender vort land en klar og utvetydig advarsel til dem, der handler med affald, om at de skal holde op med at sende andre landes affald ind i vores havne,” siger Aileen Lucero fra miljøorganisationen EcoWaste Coalition til det filippinske medie PhilStar.

Danmark eksporterer også affald, men det går overvejende til andre EU-lande. Ifølge den seneste statistik fra 2016 fra Miljøstyrelsen bliver 98 procent brugt til ”nyttiggørelse” mens kun to procent skal ”bortskaffes”.