Mange raske ældre føler sig stemplet som ofre i coronakrisen

Europæisk organisation advarer imod at stigmatisere ældre som en byrde, nu da mange af dem har måttet isolere sig på grund af alder og ikke helbred. I Storbritannien ventes raske over 70 år nu at blive undtaget for restriktioner

”Siden udbruddet af covid-19 begyndte, har vi set et uhørt omfang af alders-diskriminerende kommentarer i medierne," mener den europæiske paraplyorganisation Age Platform Europe. Genrebillede.
”Siden udbruddet af covid-19 begyndte, har vi set et uhørt omfang af alders-diskriminerende kommentarer i medierne," mener den europæiske paraplyorganisation Age Platform Europe. Genrebillede. Foto: Albrecht Weißer/Panthermedia/Ritzau Scanpix.

Ældre føler sig dobbelt ramt under coronakrisen. Ikke alene rammer virussen ældre meget hårdere, men selv raske ældre har været tvunget til at isolere sig længe.

I Storbritannien har 1,8 millioner overvejende ældre mennesker fået et brev fra sundhedsminister Matt Hancock om, at de skal gå i selvkarantæne i hele 12 uger til udgangen af juni. Men ældreorganisationer advarer om, at budskabet på unødvendig vis gør de ældre til ofre.

”En tvungen selvkarantæne af folk over en vis alder vil utvivlsomt skabe en offerfølelse, med mindre der virkelig er klare kliniske beviser, som fastslår, at alder alene gør det mere sandsynligt, at de vil blive alvorligt syge –uanset deres nuværende helbredstilstand og modstandskraft,” siger direktør Caroline Abrahams fra ældreorganisationen Age UK til avisen The Guardian.

Og der er opbakning fra den britiske lægeforening, som kritiserer det, den kalder en tilfældig grænse for alle over 70 år.

”At udelukke en gruppe af befolkningen for de kommende lettelser i restriktionerne vil være diskriminerende og uacceptabelt,” siger lægeforeningen British Medical Association i en udtalelse.

Kritikken kommer nu også fra konservative parlamentsmedlemmer, og ifølge avisen Daily Mail skulle Boris Johnsons regering være klar til at lade raske over 70 år følge samme regler som resten af befolkningen, når nye regler annonceres i morgen. Men det vil ske med bevidstheden om, at Storbritannien i tirsdags satte en trist europarekord som landet med flest registrerede coronadøde, da tallet passerede de 30.000.

Billedet er det samme som i andre lande. 87 procent af registrerede britiske coronadødsfald var personer over 65 år. I Danmark er 86,5 procent af de døde 70 år eller derover.

I flere lande er debatten om ældres sårbarhed gået over stregen, mener den europæiske paraplyorganisation Age Platform Europe.

”Siden udbruddet af covid-19 begyndte, har vi set et uhørt omfang af alders-diskriminerende kommentarer i medierne. Selvom ældre mennesker er i en mere sårbar position under pandemien, så vil det at stigmatisere dem som skrøbelige, passive eller som byrde være et brud på deres retmæssige værdighed,” hedder det i en udtalelse fra Age Platform Europe, som blandt andre Ældre Sagen i Danmark er medlem af.

Samme budskab kommer fra EU’s ligestillingskommissær Helena Dalli.

”Krisen forårsaget af covid-19 har afsløret diskriminerende holdninger mod ældre mennesker, blandt andet gennem spørgsmål om, hvad deres liv er værd, samt påstande om den formodede accept af, at ældre dør, og at det mindsker presset på pensionssystemet,” siger den maltesiske kommissær i en erklæring.

Et eksempel var britiske planer om at indføre en prioritering af, hvem der skulle have adgang til sengepladserne på intensivafdelinger.

”Den kontroversielle kliniske svaghedsskala rangerer patienters sårbarhed fra et til ni for at prioritere de patienter, der med størst sandsynlighed ville kommer sig over dræbervirussen,” skrev avisen Daily Mail blandt andet.

I Danmark ændrede Sundhedsstyrelsen tidligere på ugen sine anbefalinger, så det ikke længere er alle over 65 år, der bliver betragtet som en risikogruppe. Nu lyder anbefalingen, at hvis man ellers er rask og rørig, er det ikke godt at isolere sig, selvom folk over 70 år skal være mere forsigtige.

”Isolation var anbefalingen på det tidspunkt, hvor vi forventede, at epidemien relativt hurtigt ville være overstået. Men det er hverken godt eller nødvendigt at isolere sig på længere sigt,” fortæller centerchef i Sundhedsstyrelsen Camilla Noelle Rathcke i en pressemeddelelse.

I Ældre Sagen kalder social-humanitær konsulent David Vincent Nielsen den nye vejledning glædelig, for isolationen rammer ældre hårdt.

”De over 40.000 personer, der bor på plejehjem, har været fuldstændigt påtvunget et besøgsforbud, hvor de end ikke måtte have kontakt til deres allernærmeste. Det gælder ægtefæller, børn og børnebørn. De ældres sociale liv er slået i stykker, og mange har pålagt sig selv streng hjemmeisolation, og nogle har tilmed frasagt sig hjemmehjælp af frygt for smitte,” siger David Vincent Nielsen.

Han advarer om, at når ældre isolerer sig i længere tid, kan det resultere i funktionsnedsættelser, fordi ældre hurtigere mister muskelmasse, hvis de ikke bevæger sig, ligesom deres kognitive funktioner kan blive påvirket. Oveni kommer, at isolation skaber bekymring og stress.

I et af de hårdest ramte lande, Italien, har de ældre ændret rutiner under krisen, forklarer psykologiprofessor Fabio Sbattella fra det katolske universitet i Milano.

”Bare det ikke at være i stand til at gå en lille tur, besøge lægen eller se familien kan skabe stress og forstyrrelse, som resulterer i irregulær indtagelse af måltider og glemsomhed, når det kommer til medicin, hvorfor vi vil se flere med hjertesygdomme og svækket immunforsvar. Vi kan derfor forvente højere dødelighed blandt ældre, som ikke direkte er forbundet med coronavirussen, men fordi folk ændrer deres rutiner,” har Fabio Sbattella sagt til tv-stationen Al Jazeera.