Mange europæere frygtes at være i hellig krig i Syrien

Med 6000 dødsofre blev marts den hidtil blodigste måned i den syriske konflikt

"Vi er borgere i Frankrig på linje med alle andre. Vi er samfundsmæssigt engagerede i det franske samfund ligesom alle andre, men der er altid kun fokus på muslimer som kilde til problemer. Det er på tide, at man hører os," siger Marc Cheb Sun. Billedet her stammer fra et indkøbscenter i Le Bourget lige uden for Paris.
"Vi er borgere i Frankrig på linje med alle andre. Vi er samfundsmæssigt engagerede i det franske samfund ligesom alle andre, men der er altid kun fokus på muslimer som kilde til problemer. Det er på tide, at man hører os," siger Marc Cheb Sun. Billedet her stammer fra et indkøbscenter i Le Bourget lige uden for Paris. Foto: STRINGER Denmark.

Med konstante rygter om præsident Bashar al-Assads død, fysiske tilstedeværelse eller mulige flugt spidser kampene i Syrien til. Hovedstaden, Damaskus, er nu næsten en krigszone på lige fod med de andre større syriske byer. Oppositionen til Assad melder med jævne mellemrum om fuldtræffere på præsidentpaladset, mens rapporter om såkaldte fremmede krigere, der strømmer ind over den syriske grænse, skaber nervøsitet i en række europæiske hovedstæder.

LÆS OGSÅ: Regeringspartier afviser lov mod hellige krigere

Det samlede antal europæiske krigere eller såkaldte europæiske jihadister menes officielt at være på omkring 1000. Men ubekræftede tal på omkring 5000 europæiske krigere høres nu fra forskellige europæiske og israelske kilder.

Før påske offentliggjorde Politiets Efterretningstjeneste, PET, at mindst 45 danskere i løbet af det seneste halve år er rejst til Syrien for at deltage i kampene. Størstedelen af dem som jihadister. Terroreksperter anslår dette tal til at være mindst dobbelt så højt. Fire af de danske hellige krigere er blevet dræbt i Syrien indtil videre.

Ifølge menneskerettighedsorganisationen Syrian Observatory for Human Rights har flere end 2000 fremmede krigere mistet livet i den syriske konflikt. Mange af dem fra Golfstaterne, Saudi-Arabien, Egypten, Irak og Pakistan. Men mange kommer også fra Europa. Endnu ikke offentliggjorte undersøgelser fra nogle arabiske lande peger på, at antallet af jihadister fra nogle enkelte arabiske lande er på flere tusinde.

Europæiske lande, inklusive Danmark, ser det høje antal af europæiske jihadister som en reel trussel.

De udgør ikke nødvendigvis nogen trussel, når de rejser til Syrien, men hvis de overlever, kan nogle af dem vende hjem ideologisk radikaliserede og med våbenerfaring, sagde Storbritanniens udenrigsminister William Hague for nylig.

Ifølge Syrian Observatory mistede flere end 6000 mennesker livet i løbet af marts i den syriske konflikt. Det er det højeste antal døde på en måned, siden oprøret begyndte i marts 2011. Mere end 2000 af de døde er civile, heriblandt 600 kvinder og børn.

Hvis der ikke findes en løsning, må vi forvente, at dødstallene vil stige de kommende måneder, siger Rami Abdul-Rahman fra Syrian Observatory, der indsamler og rapporterer overgreb fra begge sider af den syriske konflikt.

Han mener, at de seneste tal er lavt sat. På grund af situationen i Syrien er det yderst vanskeligt at bekræfte hvert dødstilfælde. I februar satte FN det samlede dødstal i krigen til omkring 70.000 mennesker, men ifølge Rami Abdul-Rahman kan det samlede antal døde let være på 120.000 mennesker.