Mangel på solidaritet med bådflygtninge får Italien til at sige stop

Italien truer med at sende bådflygtninge videre til andre EU-lande og giver EU en uge til at hjælpe med at løse krisen

Mangel på solidaritet med bådflygtninge får Italien til at sige stop
Foto: Ritzau foto/Petros Giannakouris/AP.

Mens der i denne uge dagligt er kommet op mod 5000 bådflygtninge til Italien, som der skal findes plads til i de i forvejen overbelastede centre, jagter fransk politi de flygtninge og migranter, der forsøger at krydse grænsen ved Ventimiglia. Franskmændene har den seneste uge returneret et par hundrede mennesker til italienerne, og det forarger i Italien og har tilsyneladende fået regeringen til at sige ”basta!” Nu er det nok.

”Mens Italien tager mod 22 både med migranter på et par dage, sender Frankrig 100 personer tilbage, selvom præsident Emmanuel Macron før har beklaget, at Italien har stået alene,” som avisen La Repubblica skrev i torsdags.

Den italienske regering har forlangt, at resten af EU-landene på onsdag i næste uge, når indenrigsministrene mødes i Tallinn i Estland, kommer med konkrete bud på, hvordan de vil hjælpe med de tusinder af bådflygtninge, der nu igen strømmer i land i de italienske havne. Over 13.000 mennesker blev reddet på to døgn i denne uge.

Premierminister Paolo Gentiloni kræver blandt andet, at de redningsskibe, der i dag kun sejler bådflygtningene til Italien, også skal sejle til for eksempel Frankrig og Spanien. Ellers vil Italien overveje at lukke sine havne for skibe, der sejles af hjælpeorganisationer som for eksempel Læger uden Grænser.

Italiens EU-minister, Sandro Gozi, sagde i går til den britiske avis Financial Times, at ”Italien er ved at nå grænsen, og det står ikke skrevet noget sted, at det kun er os, der skal modtage de mennesker, der bliver reddet i Middelhavet. Byrden skal fordeles, og migranterne må sættes i land i andre landes havne også.”

En anonym embedsmand bekræftede, at en model kan være, at ”vi nægter de skibe, som ikke sejler under italiensk flag eller for EU-missionen, at gå til kaj.” Det vil dog være i strid med internationale aftaler.

EU-Kommissionen bakker Italien op i landets ønske om større solidaritet. EU-talskvinde Natasha Bertaud sagde i torsdags på et pressemøde, at Kommissionen har bedt de andre EU-lande om at støtte Rom. EU-Kommissionen er ifølge migrationskommissær Dimitris Avramopou-los også parat til at støtte Italien med flere penge, skriver Financial Times.

Italien har tidligere, under premierminister Matteo Renzi, råbt op og krævet solidaritet og fordeling af flygtningene og så alligevel taget til takke med flere penge til at løse opgaven i Italien. Denne gang kan være anderledes.

”Tiden for snak er slut,” siger indenrigsminister Marco Minniti ifølge La Repubblica, mens avisen La Stampa skriver, at Gentiloni på mødet med blandt andre den tyske kansler, Angela Merkel, og den franske præsident, Emmanuel Macron, i torsdags i Berlin skal have sagt, at ”hvis Italien ikke får hjælp, er der risiko for, at de populistiske partier vinder næste valg.”

Den risiko er reel for regeringen. Regeringspartiet PD tabte kampen om mange borgmesterposter, da der var lokalvalg, og det yderste højre går frem, netop med krav om, at hjælpeorganisationer ikke skal have lov til at sætte bådflygtninge i land.