Prøv avisen
Interview

Marilynne Robinson forstår Trump-vælgernes frustration i udkants-USA

”Mennesker, der kerer sig om landet, er nødt til at blive mere involveret i offentlige forhold,” siger den amerikanske forfatter Marilynne Robinson, der mener, at der efter valget af den ukonventionelle rigmand Donald Trump er behov for, at de progressive kræfter engagerer sig for at ændre den politiske kultur i USA. Her ses hun efter at have modtaget Kongressens biblioteks medalje for amerikansk skønlitteratur i forrige måned. – Foto: Jeff Malet/Newscom/Polfoto

Amerikansk politiks tilstand er en skændsel, og Donald Trump har kunnet vinde, fordi der ikke har været nogen effektive svar på, at mange i det landlige USA har mistet deres hjem og livsformål, siger den amerikanske forfatter Marilynne Robinson

Folkets dom over USA’s tilstand høres højest og tydeligst hvert fjerde år, når stemmerne tælles op efter et præsidentvalg. Og Donald Trumps overrumplende sejr i sidste uge viser med al tydelighed, at mange amerikanere opfatter nationens aktuelle tilstand som værende kritisk.

Trumps stormløb på normer og institutioner er en form for katarsis for en utilfreds offentlighed. Men den er også resultatet af en moderne, internetbåret medie-industri, som forurener USA ved at puste til hadet, frygten og småligheden i samfundet.

Det siger Marilynne Robinson, der anses som en af USA’s største nulevende forfattere, og som tæller præsident Barack Obama blandt sine mange beundrere. Robinson er også kendt for sin samfundskritik, og i et interview med Kristeligt Dagblad redegør den 72-årige forfatter, der er bosat i den midtvestlige delstat Iowa, for sit syn på amerikansk politik i Trump-æraen.

Den polariserede valgkamp – og det omstridte valgresultat – illustrerer et land, der ikke bare er delt politisk, men også delt i sin opfattelse af centrale amerikanske værdier, idealer og principper, siger Marilynne Robinson:

”Vi påskønner alle forfatningen, men vi fortolker den forskelligt. Mange af os værdsætter religion, men vi har meget forskellige idéer om, hvordan vi bør tjene den, og hvad den kræver af os. Vi ønsker retfærdighed, men vi har meget forskellige idéer om, hvad retfærdighed fordrer. Disse er ting, der altid har været sande.

Men igennem årtier har vi oplevet opkomsten af en veritabel industri, hvis formål er at bagvaske menneskers karakter og motiver. Blandt ofrene er navnlig den upåklagelige Barack Obama, men også Hillary Clinton, og dette har forurenet vores politiske system med had og misundelse. Problemet er nu, hvordan vi finder vores vej tilbage til ’fornuftig uenighed’.”

Hvordan påvirker valget af Donald Trump din vurdering af amerikansk politiks aktuelle tilstand?

”Amerikansk politiks tilstand er en skændsel. Det vil være nødvendigt at opdyrke populære progressive bevægelser, der kan ændre det politiske værdisæt og rive det ud af kløerne på snævre, rigide enkeltinteresser. Senator Bernie Sanders viste, at dette kan lade sig gøre. Mennesker, der kerer sig om landet, er nødt til at blive mere involveret i offentlige forhold.”

Opfatter du præsidentvalget som et valg mellem to versioner af Amerika?

”Jeg tror, at valget var et protestvalg i så høj en grad, at der ikke er meget klarhed over, hvad Donald Trumps vælgere egentlig efterstræber. Højrefløjens verdenssyn har meget lidt at gøre med virkeligheden, så det er vanskeligt at vide, hvad hans faktiske politikker vil være baseret på. Udsigten er tåget. Min egen erfaring siger mig dog, at det store flertal af amerikanere faktisk ikke er fremmedgjorte fra den moderne amerikanske civilisation. Men de er vrede over fordrejningen af økonomien.”

Kan du forstå Trump-vælgernes frustration?

”Jeg forstår og deler frustrationen. Jeg har i årevis skrevet artikler, der kritiserer globaliseringen. Alene dens miljømæssige konsekvenser er kolossale. Og dens omkostninger i form af forfald og opløsning af menneskers liv og levevis er aldrig inkluderet i beregningerne af dens økonomiske værdi. Det er et problem, der skal gøres noget ved; et meget berettiget emne, som jeg håber vil blive konfronteret rationelt.”

Marilynne Robinson kender det midtvestlige, landlige USA, hvor Donald Trump høstede mange af sine stemmer, bedre end de fleste andre amerikanske venstreintellektuelle. Hun er opvokset i Idaho og bor i dag i Iowa, og blandt hendes centrale værker er romantrilogien ”Gilead”, ”Hjem” og ”Lila”, der alle kredser om livet i præriebyen Gilead i midten af 1950’erne. Det USA, som eksisterer uden for storbyerne, har igennem årtier oplevet store omvæltninger, som konventionelle politikere har forsømt, siger hun:

”Det landlige Amerika har på ganske kort tid bevæget sig fra manuelt landbrug til konsolidering og mekanisering. Byer har mistet deres unge, og en livsstil er kommet under stort pres. Mennesker, der elsker deres lokalsamfund, har set dem visne hen. Der er ingen effektive kulturelle svar på forandringer af denne slags, så der har været meget lille respons på alle niveauer. Mange mennesker har lidt smertefulde tab af hjem og livsformål. Dette er ikke en sandhed, der gælder hele regionen, naturligvis, men den er vigtig mange steder.”

I netop denne region trives også den socialt konservative kristendom, der i årtier har øvet stor indflydelse på amerikansk politik ved blandt andet at stille høje krav til politiske kandidaters religiøsitet og moral. De konservative kristnes omfavnelse af Donald Trump – på trods af hans manglende forankring i den kristne tro og værdier – er et af valgets mest bekymrende udfald, siger Marilynne Robinson, der selv er en dybt troende liberal kristen:

”Besynderligt nok synes religion – eller en fordrejet form for religion – at have virket til Trumps fordel. Netop denne kendsgerning er det, som af alle ting skræmmer mig mest. Et meget essentielt værdisystem synes at være blevet alvorligt fordrejet.”

Hvorfor støttede amerikanske evangelikale og andre konservative kristne en mand, hvis privatliv står i kontrast til de religiøst forankrede værdier, som de almindeligvis hylder?

”Det er rimeligt at overveje, hvor meget disse værdier nogensinde var på tale. Da disse mennesker fandt en leder, der ikke på nogen måde er forenelig med deres erklærede begreber om, hvad en politiker i det mindste bør foregive at være, droppede de værdierne som den berømte varme kartoffel. Med andre ord: Jeg tror ikke, at Gud havde meget at gøre med noget af dette.”

Efter otte år med åndsfællen Barack Obama ved roret står USA’s kulturelle og intellektuelle elite nu over for en ny situation med den kommende præsident Trump. Hvordan vil denne elite reagere?

”Den kulturelle elite vil fortsætte med at gøre det, som den elsker: at udtrykke og eksemplificere det, som den værdsætter. Der vil være et stort behov for god humanisme, og jeg er ikke i tvivl om, at der vil være en flodbølge af dette. Disse er mennesker, der gerne kæmper imod strømmen.”

I hvilken grad kan Donald Trump skæmme eller forandre Barack Obamas eftermæle?

”Præsident Obama ser i bakspejlet allerede strålende ud. Der er ingen tvivl om, at republikanerne vil ophæve meget af det, som de opponerede imod, og gennemføre meget af det, som han forebyggede. Men Obamas værdighed og dannelse og visdom har været eksemplarisk. Han har givet os en fornyet og forstærket definition af embedet. Vigtigheden af denne arv er vanskelig at overdrive,” understreger Marilynne Robinson.

President Barack Obama, accompanied by Pulitzer Prize winning Iowa writer Marilynne Robinson, right, arrives to the State Library of Iowa in the Ola Babcock Miller Building, Monday, Sept. 14, 2015, in Des Moines. Obama will sit down for an interview with Robinson which will appear in the New York Review of Books. While in Iowa, Obama is expected to officially announce a change to the college financial aid system. (AP Photo/Andrew Harnik)
FILE - In this Sept. 14, 2015, file photo, Pulitzer Prize-winning writer Marilynne Robinson visits the State Library of Iowa in the Ola Babcock Miller Building in Des Moines, Iowa. On Wednesday, Aug. 24, 2016, Dayton Literary Peace Prize organizers announced Robinson as the recipient of the annual Richard C. Holbrooke Distinguished Achievement Award, to be presented at a Nov. 20, 2016, ceremony in Dayton, Ohio. The lifetime achievement award celebrates the power of literature to foster peace, social justice and global understanding. (AP Photo/Andrew Harnik, File) Foto: Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu
Marilynne Robinson kalder Barack Obamas værdighed og dannelse for eksemplarisk. Her ses den afgående amerikanske præsident og forfatteren under et besøg på Iowas statsbibliotek i Des Moines, da Obama sidste år interviewede sin yndlingsforfatter til The New York Review of Books. – Foto: AP Photo/Andrew Harnik