Prøv avisen

Marokko udviser missionærer

Skyggefuld gade i medinaen i Marrakech. Foto: Anders Tvevad

Marokkos protestantiske kirker beskylder amerikanske evangeliske organisationer for at skade de kristne ved at drive mission i strid med loven

Op mod 50 kristne præster og medarbejdere ved trossamfund, skoler og børnehjem er i de seneste måneder blevet udvist fra Marokko under en hidtil uset offensiv mod de kristne samfund i landet.

Senest har 20 medarbejdere ved et børnehjem i landsbyen Aïn Leuh fået besked på at forlade landet. Med undtagelse af en katolsk præst fra Egypten er det udelukkende medlemmer af protestantiske trossamfund, som er blevet sat på porten.

– De har gjort sig skyldige i forsøg på at underminere muslimernes tro, hedder det i en pressemeddelelse fra indenrigsminister Tayeb Cherkaoui efter udvisningen på børnehjemmet i Aïn Leuh.

7000 lærde muslimske har i et åbent brev til kong Mohammed den Sjette udtrykt deres "fulde støtte og stolthed over myndighedernes tiltag for at standse de kristne missionærer".

Enhver form for mission er forbudt i Marokko, som ellers går for at være forholdsvis liberalt i forhold til religionsfriheden for udenlandske statsborgere. For marokkanerne selv er situationen mere kompleks.

– De kristne marokkanere lever mere eller mindre under jorden, konstaterer Jean-Luc Blanc, leder af Den Evangeliske Kirke i Marokko, som samler de officielle, anerkendte protestantiske trossamfund i landet.

Det marokkanske efterretningsvæsen har anslået, at mellem 800 og 1000 missionærer opererer i landet. Jean-Luc Blanc mener selv, at flere hundrede medlemmer af evangeliske organisationer driver mission. Han nævner blandt andet Southern Baptist Convention, verdens største baptistkirke, som selv oplyser at sponsere 5000 missionærer i USA, Canada og Caribien og yderligere 5000 i 153 andre lande.

– Vi har haft et eksempel med en amerikansk evangelisk organisation, som ønskede at benytte vore lokaler, men som nægtede at underskrive en erklæring om, at de ville holde sig fra at missionere. En del kommer under dække af at være lærere ved internationale skoler, som officielt er religiøst neutrale. Men på deres hjemmesider på internettet lægger de ikke skjul på deres ambition om at missionere, siger Jean-Luc Blanc.

For eksempel er der opstået stærk polemik omkring George Washington Academy, en privatskole i Casa-blanca, hvor forældre har klaget over, at lærerne forsøger at omvende eleverne til kristendommen.

Også den katolske kirke i Marokko har lagt afstand til de evangeliske missionærer.

– Mission bør fordømmes, og de udvistes handlinger er ikke i overensstemmelse med den katolske kirkes regler, hedder det i en udtalelse fra den katolske kirkes leder i Marokko, ærkebiskop Vincent Landel.

– Missionærerne skader de officielle kristne trossamfund, fordi de ofte fremstiller deres mission som en kamp mod islam, mener Jean-Luc Blanc, som imidlertid også har kritiseret myndighedernes seneste offensiv mod de kristne.

– Vi er overraskede over de metoder, der tages i brug. Og vore tanker går til det kristne mindretal i Marokko, som føler sig chikaneret, hedder det i en fælles udtalelse fra de protestantiske og katolske kirker i Marokko.

Som flere andre iagttagere mener den protestantiske kirkeleder, at Marokkos offensiv mod de kristne til dels er en kursændring, efter at landet har fremstået som USA?s allierede i Nordafrika og især under Bush-regeringen lukkede øjnene for de amerikanske missionærer.

Luis Martinez, specialist i Nordafrika ved Center for Internationale Studier, CERI, i Paris, mener, at der snarere er tale om en gestus i forhold til Marokkos islamiske opposition.

– I løbet af de seneste 15 år har islamiske partier som for eksempel sheik Yassins PJD-parti haft betydelig fremgang i Marokko, hvor kongen både er politisk og religiøs leder. Hele Nordafrika er genstand for meget aktive forsøg på religiøs infiltration fra religiøse grupper. Og hvis kongen fremstår som svag i forsvaret af landets muslimske identitet, er det hele hans legitimitet, der står på spil, understreger Luis Martinez, som peger på, at lignende religiøse udvisningsbølger har fundet sted i nabolandet Algeriet.

bpedersen@kristeligt-dagblad.dk