Trump-agtig kandidat skal være ny præsident i Argentina

Økonomiminister Sergio Massa har erkendt valgnederlag i Argentina og udpeget Javier Milei som sejrherre.

I en overgang bar Javier Milei jævnligt på en motorsav for at illustrere de nedskæringer, han ville forfølge som præsident. (Arkivfoto).
I en overgang bar Javier Milei jævnligt på en motorsav for at illustrere de nedskæringer, han ville forfølge som præsident. (Arkivfoto). Foto: Agustin Marcarian/Reuters.

Den liberale outsider Javier Milei, der er blevet sammenlignet med den tidligere amerikanske præsident Donald Trump, skal være Argentinas næste præsident.

Det står klart, efter at hans rival, økonomiminister og peronist Sergio Massa, lidt efter midnat mandag dansk tid ifølge AFP og Reuters har erklæret nederlag i søndagens anden runde af præsidentvalget.

- Selvfølgelig er resultaterne ikke det, vi ønskede, og jeg har talt med Javier Milei for at lykønske ham og ønske ham held og lykke, fordi han er den præsident, som et flertal af argentinerne har valgt for de næste fire år, lyder det fra Massa ifølge AFP.

Milei har ifølge de foreløbige resultater fået 56 procent af stemmerne, skriver AFP.

Valgkommissionen har tidligere oplyst, at man klokken 01.00 dansk tid mandag ville have et "konsolideret og repræsentativt" resultat.

Argentina befinder sig midt i den værste økonomiske krise i årtier. Inflationen nærmer sig 150 procent, valutaen er svag, og fattigdommen stiger.

Derfor var det også to vidt forskellige visioner for Argentinas økonomi og fremtid, at kandidaterne havde præsenteret.

Den radikalt højreorienterede Milei har lovet økonomisk chokterapi for at få landet tilbage på rette kurs. Det involverer at lukke landets centralbank, at skifte pesoen ud med den amerikanske dollar og store nedskæringer i de offentlige budgetter.

Milei har været særligt populær blandt yngre vælgere, der er vokset op i et land, som har gennemgået den ene økonomiske krise efter den anden.

Den 53-årige økonom og tidligere tv-kommentator er desuden modstander af abort og tilhænger af en friere våbenlov.

I en overgang i valgkampen bar han jævnligt en motorsav for at illustrere de nedskæringer, han ville forfølge som præsident. Den er dog de seneste uger blevet lagt på hylden for at appellere til de mere moderate vælgere.

/ritzau/