Massakre rammer som et chok

Terrorangrebet på det franske satiremagasin Charlie Hebdo er en personlig tragedie og rammer pressefriheden i hele verden

"Nous sommes Charlie" står der på billedet. Det betyder "Vi er Charlie" og blev i løbet af i går et verdensomspændende udtryk til støtte af Frankrig og Charlie Hebdo.
"Nous sommes Charlie" står der på billedet. Det betyder "Vi er Charlie" og blev i løbet af i går et verdensomspændende udtryk til støtte af Frankrig og Charlie Hebdo. Foto: Lionel Urman.

Den blodige massakre på det franske magasin Charlie Hebdos kontor i Paris er dagen derpå stadig ufattelig og dybt rystende. Chokket bredte sig hurtigt verden over, da det blev klart, at Frankrig var ramt af det største direkte terrorangreb på civile i mange årtier.

Europa har flere gange oplevet terroranslag i nyere tid, de største i London og Madrid, og både direkte på personer og på civilbefolkning. Gårsdagens angreb på det franske magasins ansatte, herunder flere karikaturtegnere, syntes meget velplanlagt og ikke mindst mere personligt målrettet end længe set.

Frankrigs præsident Francois Hollande kalder terrorhandlingen for et angreb på ytringsfriheden.

”Vi er i en ekstrem svær situation. Men ingen må tro, at de kan leve i Frankrig og tro, at de kan modarbejde republikkens principper og ødelægge republikkens ånd,” sagde Hollande til franske medier kort efter angrebet.

Attentatet skete lidt før middagstid, da to maskerede personer med kalashnikov-rifler trængte ind på ugebladets kontor, der ligger få hundrede meter fra Bastillepladsen i det centrale Paris. Det var på netop det tidspunkt, hvor de ansatte holdt deres ugentlige redaktionsmøde.

Gerningsmændene skød og dræbte 10 ansatte, heriblandt fire af Frankrigs bedst kendte karikaturtegnere samt den 47-årige redaktør Stéphane Charbonnier. Også to franske politibetjente blev dræbt og mindst 10 andre mennesker såret, halvdelen alvorligt.

Charlie Hebdos chefredaktør, Gérard Biard, opholdt sig ifølge franske medier i London i går og sagde til France Inter:

”Jeg er chokeret over, at folk kan angribe en avis i Frankrig, en sekulær republik. Jeg forstår det ikke.”

En af de dræbte tegnere, Stéphane Charbonnier, kendt som Charb, havde altid to livvagter, fordi han af terrornetværket al-Qaeda var blevet udpeget som direkte mål på internettet. Livvagterne var altid sammen med ham, selv når han var på ferie. Men han var på det rene med faren:

”Jeg vil hellere dø stående end leve på knæ,” har Charb sagt ved en tidligere lejlighed med et citat fra La Pasionaria, den berømte spanske kvindelige kommunist og republikanske leder under Den Spanske Borgerkrig, Dolores Ibrruri.

En af redaktørerne på Charlie Hebdo, Antonio Fischetti, var til begravelse, da angrebet fandt sted. Han siger til avisen Libération:

”Vi vidste, at truslen var reel, men vi havde på den anden side ikke paranoia. Truslerne mod Charlie Hebdo var konstante, og vi havde vænnet os til dem.”

To gerningsmænd, som flygtede fra massakren, sagde, at de er fra al-Qaeda i Yemen. Det fortæller et vidne, en fransk ejendomsmægler, som tilfældigvis trådte ud på gaden, da de to mænd forlod deres første flugtbil.

”Du skal sige til medierne, at det er al-Qaeda i Yemen,” siger Cédric Le Béchec ifølge det franske medie 20minutes.fr.

”Det hele foregik meget roligt, uden råb og uden fornærmelser.”

De to mænd var svært bevæbnede, da de forlod bilen.

En tegner, ”Coco”, som blev truet til at lukke de bevæbnede mænd ind på det franske satireblad, har givet en lignende besked efter sit møde med de to.

”Jeg havde hentet min datter i fritidsklubben, og da vi kom til bladets hoveddør, blev vi truet voldsomt af to maskerede og bevæbnede mænd. De ville ind i bygningen og op. Jeg trykkede koden til låsen. De skød på Wolinski, Cabu. Det varede fem minutter. Jeg havde søgt ly under et skrivebord. De talte perfekt fransk. De påstod, at de var fra al-Qaeda,” siger ”Coco” til 20minutes.fr.

En tredje mand, som menes at have kørt bilerne for de to attentatmænd, jages også af politiet.