Masseskyderi vækker vrede og frygt i USA

Massakre på handicapcenter sætter både islam og våbenloven i fokus

Farhan Khan (tv.), svoger til den mandlige gerningsmand, trøstes af Hussam Ayloush, direktør Rådet om Amerikansk-Islamiske Relationer i Los Angeles. -
Farhan Khan (tv.), svoger til den mandlige gerningsmand, trøstes af Hussam Ayloush, direktør Rådet om Amerikansk-Islamiske Relationer i Los Angeles. - . Foto: Mike Blake/Reuters/Scanpix.

To muslimers masseskyderi i San Bernardino i Californien, der i onsdags kostede 14 mennesker livet og sårede 17 andre, vækker blandt amerikanerne både frygt for islamistisk terror og vrede over USA's mangel på våbenkontrol.

De to formodede gerningsmænd, et lokalt muslimsk ægtepar iklædt sort kampudstyr og bevæbnet med tunge skydevåben, gik til angreb mod en julefest på et handicapcenter i San Bernardino, hvor den mandlige part arbejdede. Begge blev dræbt af politiet under en efterfølgende ildkamp.

Motivet for masseskyderiet var ved redaktionens slutning i går stadig ukendt, men politiet har ikke udelukket terrorisme. Tilhængere af Islamisk Stat hylder angrebet på de digitale medier, men gruppen har foreløbig ikke taget skylden for det.

Den politiske debat om muslimer og islam har været særligt skarp i USA siden islamistiske ekstremisters angreb i Paris for tre uger siden, og amerikanske muslimer har meldt om øget religiøs chikane. Muslimske grupper var derfor i går hurtige til at fordømme masseskyderiet, da det mistænkte ægtepars religion blev kendt. Aslam Abdullah, en muslimsk lærd i San Bernardino, siger til avisen Los Angeles Times, at skyderiet markerer ”et afgørende øjeblik” for det muslimske samfund, som nu har chancen for gøre deres foragt for terrorisme krystalklar og insistere på fredelig sameksistens.

”Nu er islam og muslimer på anklagebænken igen,” siger han til avisen.

Enkelte amerikanske nyhedsmedier definerede omgående masseskyderiet som islamistisk terror, og tabloid-avisen New York Post udkom i går med en forside med et foto af et skudoffer og teksten ”muslimske mordere” i store bogstaver.

Massakren i San Bernardino, der er det dødeligste masseskyderi i USA siden massakren på 20 skolebørn og fem lærere i Newtown i Connecticut for tre år siden, intensiverer imidlertid også debatten om amerikanernes nemme adgang til skydevåben. Skyderiet fandt sted, blot seks dage efter at en bevæbnet gerningsmand skød og dræbte tre mennesker på en abortklinik i Colorado, og to måneder efter at en 26-årig mand udstyret med tre håndvåben og en halvautomatisk riffel dræbte ni mennesker på en læreanstalt i Oregon.

Præsident Barack Obamas forsøg på at stramme USA's våbenlovgivning er imidlertid slået fejl, og han udtrykker stor frustration over det seneste masseskyderi.

”Lige nu er det bare for nemt. Vi er nødt til at granske os selv som samfund for at sikre, at vi kan tage grundlæggende skridt, som kan gøre det vanskeligere for individer at få adgang til våben,” sagde Obama i går i en kort tale, hvor han tilføjede, at ”det er muligt”, at skyderiet er terrorrelateret, men at det også kan være motiveret af en strid på arbejdspladsen.

Mens også den førende demokratiske præsidentkandidat, Hillary Clinton, reagerede på begivenheden i San Bernardino ved at opfordre til strammere våbenlove, havde hendes politiske modstandere en anden tilgang. Den republikanske præsidentkandidat Carly Fiorina siger til tv-kanalen Fox News, at skyderiet bør behandles som et sandsynligt terrorangreb og ikke som anledning til at svække adgangen til skydevåben.

”Nu er ikke tidspunktet til at opfordre til at bede lovlydige borgere om at lægge deres våben ned,” siger hun.

Den 28-årige mandlige part af det mistænkte ægtepar var amerikanskfødt og af sydøstasiatisk oprindelse, og han arbejdede i San Bernardinos sundhedsforvaltning. Hans 27-årige hustru menes at være fra Pakistan. Mindst to af ægteparrets fire våben var ifølge myndighederne købt på lovlig vis.