Massiv luftforurening kvæler kineserne

Forureningsniveauet er visse steder i landet så højt, at det er skadeligt for befolkningen

Kina er verdens største forbruger af kul, og forureningen er nu så høj, at det er skadeligt for befolkningen.
Kina er verdens største forbruger af kul, og forureningen er nu så høj, at det er skadeligt for befolkningen. . Foto: WANG ZHAO Denmark.

Luftforureningen i store dele af Kina er nu så alvorlig, at de kinesiske myndigheder erkender, at det er sundhedsskadeligt for befolkningen. Samtidig er Kina parat til at udvise fleksibilitet på FNs kommende klimakonference i Polen.

Den kinesiske topforhandler i de internationale klimaforhandlinger, Xie Zhenhua, der også er næstformand for det magtfulde øverste økonomiske planlægningsorgan i Kina, sagde i går, at forureningen fra kulafbrænding i Kina er skadelig for landets indbyggere.

LÆS OGSÅ: Mao er tilbage i kinesisk politik

Luftforureningen er blevet normal, og det har påvirket den mentale og fysiske sundhedstilstand hos det kinesiske folk alvorligt, sagde Xie og tilføjede, at han håbede på forbedringer i løbet af det kommende årti.

Xie talte til journalister inden klimakonferencen COP19 i den polske hovedstad, Warszawa, i næste uge. Han erkendte, at hovedårsagen til den kinesiske luftforurening er afbrænding af fossile brændstoffer.

Repræsentanter for flere end 190 nationer mødes fra 11. til 22. november i et forsøg på at blive enige om en ny global aftale, der skal begrænse udslippet af drivhusgasser. Den skal vedtages i 2015 og træde i kraft i 2020.

I forrige måned opfordrede USAs chefforhandler, Todd Stern, til en mere fleksibel tilgang til den ny aftale, der skal afløse Kyoto-protokollen. Han foreslog, at de enkelte lande selv skulle bestemme deres tidsrammer og forpligtelser.

Den er Kina helt med på, sagde Xie. Han tilføjede, at aftalen blot skal følge princippet om et fælles, men differentieret ansvar. I øvrigt skal alle være enige, og aftalen følge tidligere aftaler.

Hvis det er tilfældet, så vil Kina være meget fleksibel, sagde Xie til journalisterne og tilføjede, at han havde set Sterns bemærkninger.

Kina er verdens største udleder af drivhusgasser, som ifølge videnskaben er den væsentligste årsag til klimaforandringer.

En otteårig pige har mærket konsekvenserne af den tiltagende luftforurening i Kina. Hun er blevet landets yngste patient med lungecancer, og lægerne har ikke tøvet med at give den forurenede luft skylden for hendes sygdom.

Pigen, der ikke er navngivet, bor tæt på en stor vej i den østlige provins Jiangsu, oplyster Xinhuanet, der er det officielle kinesiske nyhedsbureaus website.

Xinhuanet citerer doktor Jie Fengdong fra et kræfthospital i Jiangsu for, at hun har været udsat for skadelige partikler og støv i en længere periode.

For et par uger siden var luftforureningen helt gal i den nordøstlige industriby Harbin. Al transport til lands og i luften blev indstillet, ligesom skolerne var lukket i flere dage. I nogle områder var sigtbarheden helt nede på mindre end 50 meter.

Da smoggen var værst, lå byens niveauer af den mindste og farligste type af luftbårne partikler på 40 gange mere end Verdenssundhedsorganisationen anbefalede øvre grænse.