Prøv avisen

McCains højreekstremistiske forbindelse

Republican John McCain greets the audience at the start of his second presidential debate with democrat Barack Obama at Belmont University'¦s Curb Event Center on October 7, 2008 in Nashville, Tennessee. AFP PHOTO STAN HOND. (Foto: STAN HONDA/SCANPIX DANM Foto: Stan Honda

John McCain har haft forbindelser til en amerikansk underafdeling af WACL, en højreekstremistisk organisation mistænkt for meddelagtighed i terrorisme.

Den republikanske præsidentkandidat John McCains forbindelser til den amerikanske afdeling af en gruppe, der havde forbindelse til 1980'ernes ultrahøjreorienterede dødspatruljer i Centralamerika, er kommet i søgelyset efter at hans valgkampagne har kritiseret Barack Obama for kontakter til en mand bag terrorangreb i 1960'erne.

McCain var medlem af det rådgivende råd for The U.S. Council for World Freedom, som støttede oprørere, der forsøgte at vælte den venstreorienterede regering i Nicaragua. Dette gjorde, at gruppen i midten af 1980'erne blev involveret i Iran-Kontra-skandalen, der rystede den daværende, amerikanske præsident Ronald Reagans præsidentembede.

The U.S. Council for World Freedom blev stiftet af pensioneret major John Singlaub og var den amerikanske afdeling af The World Anti-Communist League (WACL), en international organisation med forbindelser til tidligere nazikollaboratører og ultrahøjreorienterede dødspatruljer i Centralamerika.

Medlemmer af WACL menes at have haft forbindelse til en række terroraktioner verden over, bl.a. et blodigt terrorangreb på Bologna banegård i 1980.

I Danmark vakte det opsigt, at folketingsmedlemmet Pia Kjærsgaard, daværende leder af Fremskridtspartiet, i 1988 deltog i en WACL's kongres i organisationens hjemland, Taiwan.