Prøv avisen
Interview

Med et lille frø vil han revolutionere afrikanske bønders livsvilkår: I Afrika kalder de mig bare ”Chia-Martin”

Martin Lindrum Toft på besøg i Busia i Kenya sammen med nogle af de småfarmere, der nu er begyndt at dyrke den sydamerikanske plante chia. Småfarmernes majshøst har slået fejl flere år på grund af regnmangel, men chiaplanten er mere tørkeresistent og har givet et stort udbytte. – Privatfoto.

Afrikanske bønder syd for Sahara kæmper i disse år med regnmangel og fejlslagne majshøster. En del af løsningen er den sydamerikanske chiaplante, mener danske Martin Lindrum Toft, som har introduceret den for kenyanere

Chiafrøet er lillebitte. Men frøets betydning for Afrikas fremtid er kæmpestor. Det mener den 51-årige iværksætter, tidligere hoteldirektør og restaurantejer Martin Lindrum Toft fra Sønderborg. Selv ynder han at kalde sig ”story-teller”, historiefortæller. Og Martin Lindrum Tofts historier handler næsten alle om chiaplanten og dens kolossale potentiale for at gøre verden til et bedre sted at leve.

I de seneste godt 10 år har sønderjyden brugt næsten alle sine vågne timer på at lære om planten og på at videreformidle kendskabet til den sydamerikanske plante og dens frø.

”Det svarer lidt til, at man får en sang på hjernen, som man ikke kan få ud af hovedet igen. Sådan har jeg haft det med chiaplanten, lige siden jeg hørte om den første gang og opdagede, hvor stort plantens potentiale er,” siger han.

Første gang Martin Lindrum Toft hørte om chiafrø, var i et indslag på morgen-tv, hvor det den pågældende morgen handlede om, hvad seerne kunne gøre for at få en smukkere hud. Et af rådene lød at spise chiafrø, der i programmet blev omtalt som en af verdens mest nærings-rige fødevarer. Ikke så længe forinden havde Martin Lindrum Toft solgt sin restaurant i Kolding efter 10 år. Arbejdet med restauranten gav ikke længere mening for ham, og nu vidste han ikke helt, hvad han skulle bruge resten af sit liv på:

”Da jeg så indslaget på morgen-tv, mindede det mig om et andet dokumentarprogram, jeg havde set et halvt år forinden. Det handlede om, hvordan indianerne i det nuværende Mexico kunne løbe en hel dag efter blot at have indtaget et par spiseskefulde chiafrø. Lige dér skete der noget i mig, som jeg har svært ved at forklare. Jeg vidste bare, at jeg skulle noget med chiafrø.”

Dengang var der ganske få i Danmark, som vidste noget om chia. Martin Lindrum Toft googlede det, men fik kun 10-12 søgeresultater i alt, husker han.

Så han gik selv i gang med at undersøge alt, hvad han kunne om planten og chiafrø. Som et led i sin research rejste han blandt andet til Argentina for at møde en af verdens få daværende chiaproducenter. Derefter fik han chiafrøet godkendt som en fødevare i Danmark, og så kunne han så småt begynde at importere de første tons af frøene til danske kunder.

”I begyndelsen troede jeg, at jeg skulle blive stenrig af at sælge chiafrø. Men i forbindelse med jordskælvet i Haiti (i 2010, red.), så jeg et indslag i tv om, at 250.000 mennesker var i fare for at sulte ihjel som følge af naturkatastrofen. På det tidspunkt var de første to containere med i alt 40 tons chiafrø ankommet til Danmark, og jeg begyndte at spekulere over, hvor mange mennesker de 40 tons ville kunne brødføde. Jeg regnede på det og nåede frem til, at de ville kunne brødføde alle de mennesker i flere uger,” siger han.

Martin Lindrum Toft begyndte at ændre syn på, hvad han gerne ville med chiafrø. Og nu handlede det mindre om at tjene penge og mere om at bruge planten til at udrette noget meningsfyldt. Noget, der kunne hjælpe mennesker, som havde brug for hjælp.

Og en af Martin Lindrum Tofts venner drev et udviklingsprojekt, Momentum Trust, i Kenya, hvor han bistod småfarmere med at drive bæredygtige landbrug, så familierne havde mad nok året rundt. En dag blev Martin Lindrum Toft ringet op af sin ven, der spurgte, om han ikke havde lyst til at tage med på en tur for at hjælpe med at fortælle nogle af de afrikanske småfarmere om chia. Det havde han.

Under et stort træ i Busia i det vestlige Kenya mødte 80-100 småfarmere frem for at høre, hvad de to danskere havde at fortælle om chia. Danskerne delte også chiafrø ud til de interesserede. Siden har Martin Lindrum Toft været på besøg i landet mange gange og er blevet et så kendt hvidt ansigt i Busia, at han bare går under navnet ”Chia-Martin”, fortæller han.

I dag høster samtlige Mo-mentum Trust-småbønderne mindst 500 kilo chiafrø pr. hektar, mange høster dobbelt så meget, og mens majshøsten i området igen fejler på grund af regnmangel, så giver chiaen et storslået udbytte. Planten er nem at dyrke, fortæller Martin Lindrum Toft, og indtil videre er den ikke blevet angrebet og ædt af de hærlarver, der ellers ynder at æde sig igennem marker med majs, sojabønner eller jordnødder i mange afrikanske lande.

Derfor behøver de afrikanske småfarmere heller ikke at bruge pesticider. Sidst, men ikke mindst tjener småfarmerne flere penge på at sælge deres chiafrø end på at sælge deres majs, fortæller Martin Lindrum Toft.

Han synes ikke, at det er mærkeligt at beskæftige sig med udvikling i Afrika syd for Sahara med fokus på én plante. For plantearter og menneskelig udvikling har altid hængt sammen, konstaterer han:

”Risplanten ændrede Asien, majsen ændrede Sydamerika, og kartoflen ændrede Europa. Ifølge en undersøgelse fra Harvard University betød kartoflens indførelse i Europa, at landene ikke længere behøvede at gå i krig med hinanden for at slås om mad. På den måde kan man sige, at kartoflen skabte fred i Europa. Jeg forsøger bare at gøre det samme med chiafrø, for planten har potentiale for at ændre os som mennesker. Og ikke kun i Afrika syd for Sahara.”

Foto: Privatfoto
Foto: Daniel Sambraus/Science Photo Library/Ritzau Scanpix