Irsk premierminister træder tilbage efter politisk nederlag

Efter nederlag i folkeafstemning om familiespørgsmål vil irsk premierminister træde tilbage.

Varadkar blev for første gang irsk premierminister i 2017. Det var han frem til 2020, hvorefter han i 2022 vendte tilbage til posten. (Arkivfoto).
Varadkar blev for første gang irsk premierminister i 2017. Det var han frem til 2020, hvorefter han i 2022 vendte tilbage til posten. (Arkivfoto). Foto: Clodagh Kilcoyne/Reuters.

Leo Varadkar stopper som irsk premierminister og leder af partiet Fine Gael.

Det meddeler han selv ved et pressemøde onsdag ifølge avisen The Irish Independent.

- Jeg stopper som leder for Fine Gael med virkning fra i dag og vil træde tilbage som taoiseach (premierminister, red.), så snart min efterfølger er klar til at bestride embedet, siger Varadkar, som er tydeligt berørt, ifølge avisen.

Beslutningen medfører ikke automatisk et parlamentsvalg. Varadkar håber på, at der kan findes en ny partileder 6. april, så en ny premierminister kan udpeges efterfølgende.

45-årige Varadkar er den første åbent homoseksuelle premierminister i det katolske Irland og har været formand for Fine Gael, der betegner sig selv som et kristent midterparti, siden 2017.

Han led for nylig et stort politisk nederlag, da de irske vælgere ved en folkeafstemning afviste blandt andet at udskifte forfatningens ord om, at "morens pligter er i hjemmet".

Den irske regering havde sat spørgsmålet til afstemning, da den mente, at forfatningens ord var ude af trit med en moderne verden og den måde, som familier indretter sig på i 2024.

Onsdag siger Varadkar, at der både er personlige og politiske årsager til, at han nu vil træde tilbage.

Han nævner ikke folkeafstemningen, men erkender, at hans regering har haft områder, hvor den har været "mindre succesfuld".

- Jeg føler ikke, at jeg er den bedste person til jobbet længere, siger han.

Varadkar blev for første gang irsk premierminister i 2017. Det var han frem til 2020, hvorefter han i 2022 vendte tilbage til posten.

Ifølge Irish Independent var det onsdag første gang, at den irske regering mødtes efter nederlaget i folkeafstemningen tidligere i marts.

En heftig mødeaktivitet i regeringsbygningerne gjorde, at medier begyndte at få nys om Varadkars mulige afgang, der en række steder beskrives som uventet.

Irland skal afholde parlamentsvalg senest tidligt i 2025.

/ritzau/