Melinda Gates: Når kvinder vinder, vinder alle

Forbedringen af kvinders vilkår er nøglen til en bedre verden for alle, konkluderer filantropen Melinda Gates i en ny bog

Melinda Gates grundlagde sammen med sin mand, Bill Gates, The Bill and Melinda Gates Foundation, som er verdens største velgørende institution. –
Melinda Gates grundlagde sammen med sin mand, Bill Gates, The Bill and Melinda Gates Foundation, som er verdens største velgørende institution. – . Foto: Henry Romero/Reuters/Ritzau Scanpix.

Under et besøg i en landsby i en af Indiens fattigste delstater, Uttar Pradesh, hørte milliardæren og filantropen Melinda Gates en historie om en ung kvindelig sundhedsarbejder ved navn Ruchi, der var blevet oplært af en lokal organisation finansieret af Gates-familiens velgørende fond, The Bill and Melinda Gates Foundation.

Ruchi var en tidlig morgen blevet tilkaldt for at se til en nyfødt dreng, der var kold og sløv. Drengens mor var besvimet under fødslen, og medlemmer af familien frygtede, at han var besat af en ond ånd og undlod derfor at røre ved ham. Da Ruchi ankom, tog hun omgående drengen og lagde ham ind under sin sari for at varme ham mod sin egen hud.

Drengen kom til live i Ruchis favn, og da moderen vågnede, viste sundhedsarbejderen hende, hvordan hun skulle varme sit spædbarn ved at lægge ham på sin bare hud. Historien spredte sig i lokalsamfundet med lynets hast, og snart begyndte andre forældre at hjælpe deres nyfødte med at få en god begyndelse på livet ved at give dem fysisk kontakt.

Historien viser, skriver Melinda Gates i sin nye og første bog, ”The Moment of Lift: How Empowering Women Changes the World” (Forbedringens øjeblik: Hvordan det ændrer verden at styrke kvinder), at ”gode løsninger ofte intet har at gøre med teknologi”.

”Man er nødt til at forstå menneskelige behov for at kunne levere tjenester og løsninger effektivt,” skriver hun.

Den 54-årige Melinda Gates, der er uddannet computeringeniør og tidligere leder i it-virksomheden Microsoft, er den ene halvdel af et af verdens rigeste ægtepar. Hendes mand, Bill Gates, er stifter af Microsoft, og de har milliarder af dollars til deres rådighed. Parret har valgt at bruge en del af deres penge på The Bill and Melinda Gates Foun-dation, som med en formue på over 50 milliarder dollar (cirka 333 milliarder kroner) er verdens største velgørende institution, og Melinda Gates er blevet fondens ansigt udadtil.

Melinda Gates blev inspireret af #MeToo-bevægelsen til at skrive bogen, hvis hovedtema er, at forbedringen af pigers og kvinders vilkår er nøglen til en bedre verden for alle mennesker. Erfaringen viser ifølge Gates, at når kvinder får større selvbestemmelse, træffer de typisk valg, der kommer deres familier og lokalsamfund til gode: Virksomheder stiftes, børn uddannes, moderne landbrugsmetoder vinder frem, og adgangen til sundhedsydelser forbedres. Bogen er generelt blevet godt modtaget og ligger lige nu nummer fire på avisen The New York Times’ liste over tidens bedst sælgende fagbøger i USA.

I bogen beskriver Melinda Gates, hvordan hun i to årtier har rejst verden rundt for at møde kvinder i Asien, Afrika og andre dele af den ikke-vestlige verden. Ofte bor hun i flere dage under beskedne kår hos fattige familier for bedre at forstå de udfordringer, som de møder i deres dagligliv. Den amerikanske mangemilliardær har overnattet i lerklinede hytter, og hun har båret vand og siddet i støvet og vasket tallerkener til langt ud på aftenen, mens hun talte med kvinder om deres vanskeligheder med blandt andet at brødføde deres familier og med at undgå uønskede graviditeter.

Melinda Gates retter også søgelyset mod USA og mod sin egen familie. Hun erindrer, hvordan hun som nybagt mor til sit første barn stod med ansvaret på hjemmefronten, mens hendes mand havde travlt med sin virksomhed, og hun beskriver, hvordan hun følte sig usynlig i faglige sammenhænge, og hun kalder USA’s manglende garanti for barselsorlov for ”et pinligt tegn på et samfund, der ikke påskønner familier og ikke respekterer kvinder”.

”Vi er hurtige til at kritisere kønsdiskrimination, når vi ser det i andre dele af verden. Vi er også nødt til at se det, hvor de fleste af os føler det og kan gøre noget ved det,” skriver hun.