Prøv avisen
Global debat

Vestlige lande kritiseres for våbensalg til Saudi-Arabien

Lederen af oppositionspartiet Labour, Jeremy Corbyn, har sammen med partiets skyggeudenrigsminister Hilary Benn sendt et åbent brev til David Cameron, hvor de kræver svar på omfanget af det britiske engagement med Saudi-Arabien - og ikke mindst, hvilken rolle britiske rådgivere spiller. Arkivfoto. Foto: Oli Scarff/AFP

Briterne har endnu engang måtte spørge sig selv, hvad der vejer tungest - menneskerettigheder eller eksportindtægter? - efter den fornyede kritik af Storbritanniens eksport af våben til Saudi-Arabien

Briterne har endnu engang måtte spørge sig selv, hvad der vejer tungest - menneskerettigheder eller eksportindtægter? - efter den fornyede kritik af Storbritanniens eksport af våben til Saudi-Arabien. Landet beskyldes, sammen med USA, for at vende det blinde øje til de overgreb på menneskerettighederne, som Saudi-Arabien begår med luftangreb på nabolandet Yemen, hvor saudiaraberne støtter styret i Yemen mod houthi-oprørere.

Ifølge et internationalt ekspertpanel er der dokumenteret 119 tilfælde, hvor koalitionen ”har brudt internationale menneskerettigheder, og mange angreb involverede flere luftangreb mod adskillige civile mål,” skriver det britiske nyhedsbureau Reuters. Stephane Dujarric, talsmand for FN's generalsekretær Ban Ki-moon, siger i den forbindelse til den amerikanske avis The Washington Post, at ”brugen af klyngebomber i tæt befolkede områder kan blive kategoriseret som krigsforbrydelser”.

Blandt kritikerne er også menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch.

”De amerikanske og britiske regeringer bør omgående stoppe udleveringen af alle våben til den saudiarabisk ledede koalition, der kan blive brugt til overgreb, og de bør støtte en international undersøgelse af overgreb begået af alle parter i konflikten,” siger Philippe Bolopion fra Human Rights Watch til den britiske avis The Daily Mail.

Den britiske minister for Mellemøsten, den konservative Tobias Ellwood, har over for parlamentets udvalg for udviklingshjælp kaldt det naivt at standse alt salg af våben til saudiaraberne og deres allierede.

”Vi sælger ikke disse ting ved et tilfælde over internettet. Hvert eneste våbensalg til hele verden bliver nøje undersøgt. Hver eneste skrue og møtrik kommer forbi mit skrivebord,” siger Tobias Ellwood over for den britiske avis The Independent.

Det svar er dog ikke godt nok for oppositionen. Lederen af oppositionspartiet Labour, Jeremy Corbyn, har sammen med partiets skyggeudenrigsminister Hilary Benn sendt et åbent brev til David Cameron, hvor de kræver svar på omfanget af det britiske engagement med Saudi-Arabien - og ikke mindst, hvilken rolle britiske rådgivere spiller.

”Kan du bekræfte, hvorvidt den britiske regering har modtaget indrapporteringer fra disse udsendte briter, som potentielt kan vise en overtrædelse af den humanitære folkeret,” skriver de to ledende Labour-politikere i brevet til David Cameron.

Den britiske regering har udsendt en officiel erklæring, hvori de fastslår:

”Britisk militær personel er ikke direkte involveret i de operationer, som bliver udført af den saudisk ledede koalition. Vi tilbyder Saudi-Arabien rådgivning og træning i den bedste teknik til at ramme mål for at hjælpe dem til fortsat at operere i overensstemmelse med internationale humanitære love,” hedder det i erklæringen fra premierministerens talsmand.

Men for menneskerettighedsorganisationen Amnesty International i Storbritannien er det svar udtryk for, at den britiske regering ikke tager situationen alvorligt.

”Tusinder af civile er allerede døde, og det er aldeles forstemmende at se, hvordan Downing Street fejer de ekstremt alvorlige bekymringer om Saudi-Arabiens opførsel i denne ødelæggende konflikt til side,” siger politisk chef Allan Hogarth til den britiske avis The Guardian.