Mens Afrika venter på corona-stormen: De hvide vil udrydde os

Pseudo-medicinske eksperter og internettrolde har kronede dage på de sociale medier, men de kan have haft og få fatale konsekvenser for Afrikas befolkning. I Sydafrika slår regeringen hårdt ned på misinformation om corona

Sundhedspersonalet i Sydafrikas townships oplever, at mange af beboerne opfatter coronavirussen som den hvide middelklasses hævn over de fattige sorte. Her har folk stillet sig i kø i en township i Cape Town for at modtage madrationer under den igangværende nedlukning af samfundet. – Foto: Mike Hutchings/Reuters/Ritzau Scanpix.
Sundhedspersonalet i Sydafrikas townships oplever, at mange af beboerne opfatter coronavirussen som den hvide middelklasses hævn over de fattige sorte. Her har folk stillet sig i kø i en township i Cape Town for at modtage madrationer under den igangværende nedlukning af samfundet. – Foto: Mike Hutchings/Reuters/Ritzau Scanpix.

”Det er en hvid mands sygdom”.

Påstanden er gentaget igen og igen på de sociale medier af afrikanere i både Afrika og diasporaen de seneste måneder.

”Frygten for coronavirus har været meget teoretisk blandt befolkningen i de fattigste bydele,” siger lægen Eve Mendel, som arbejder med hiv/aids i et township i Kap-provinsen i Sydafrika.

Troen på immunitet har ført til, at folk i starten ikke tog pandemien alvorligt. De holdt ikke afstand og blev ved med at mødes i store grupper i for eksempel kirkerne.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Indtil de første smittede i vores township blev syge for en uge siden. Nu er folk bange,” siger Eve Mendel.

”De mennesker, jeg møder, taler om, at det er den rige hvide middelklasse, som har bragt virussen til Sydafrika. Dem, som har haft råd til internationale rejser. Det vil jeg ikke kalde en konspirationsteori,” siger hun.

Som i Danmark havde mange af de første smittede i Afrika været på ferie eller forretningsrejse i Italien eller Kina.

Selvom coronatallene endnu ikke er eksploderet i Afrika, så mener flere, det kun er et spørgsmål om tid. Sydafrikas sundhedsminister, Zweli Mkhize, advarer ligefrem om ”en stilhed før en tung og ødelæggende storm”.

For som tidligere omtalt i Kristeligt Dagblad, vil det gå galt, hvis smitten får alvorligt fat i Afrikas townships og slumområder.

”De fattige kan ikke selv-isolere sig, de bor i blikskure og deler vandhaner og toiletter med mange andre på vejen. Så der er en vis vrede at spore. De har det sådan, at de hvide har været for egoistiske ved ikke med det samme at gå i frivillig karantæne og i stedet har spredt smitten til de fattige, som ultimativt vil lide mest,” siger Eve Mendel.

I Sydafrika slår myndighederne hårdt ned på misinformation om virussen.

”Vores sundhedspersonale har fået besked på at være på vagt over for fake news”, siger Eve Mendel og nævner en person, en hvid mand, som gik ud og påstod, at landets testudstyr bevidst var inficeret med virussen.

”Han blev anmeldt og arresteret”, siger hun.

Men det er på de sociale medier, at den værste misinformation florerer. Senest er afrikanerne blevet advaret mod at bruge blå ansigtsmasker fra Europa, fordi de angiveligt er inficeret.

En anden sejlivet myte er, at afrikanerne er udset til at være forsøgsdyr, når en coronavaccine skal testes. Det startede med en læge på fransk tv, som fik sagt, at det ville være smart at teste en eventuel vaccine i Afrika. På rekordtid blev det til, at det var, hvad Vesten ville gøre. I en video påstod to afrikanere, at Frankrig allerede var i gang med at teste en vaccine på en skole i Guinea – og at to elever var døde på stedet. Andre citerede USA’s tidligere præsident Barack Obama for at sige, at ”jeg vil ikke tillade hvide folk at dræbe afrikanere med deres giftige vacciner”.

En af de globale konspirationsteorier – at det nye 5G-mobilnetværk spreder coro-navirussen – kan et lille afrikansk land dog mane i jorden. Lesotho har siden august 2018 kørt 5G over hele landet. Indtil nu har det lille kongedømme ikke en eneste smittet.

5G-netværket er ellers blevet udnævnt til selveste antikrist af den nigerianske prædikant Chris Oyakhilome. Han er leder af den evangelikale megakirke LoveWorld Inc., også kaldet Christ Embassy, og overbevist om, at coronasmitten bevidst er sendt ud i verden, så 5G kan installeres globalt, uden at nogen opdager det, fordi alle lande er lukket mere eller mindre ned. Han frygter, at folks hjerner med 5G vil blive forbundet til netværket, og at 5G dermed bliver en forløber for en ny verdensorden, hvor vi har én religion, én økonomi og én regering for hele verden.

”Det hele handler om oplysning,” siger Eve Mendel om problemet med fake news på et kontinent, hvor uddannelsesniveauet ikke er så højt som i Vesten, men hvor adgangen til internettet er udbredt.

FN’s generalsekretær, Antonio Guterres, har for nylig lanceret en kommunikationsenhed, som skal oversvømme internettet med fakta og videnskab for at imødegå den voksende svøbe af misinformation, som han kalder ”en gift, der bringer endnu flere liv i fare”.