Merkel skifter kurs og åbner for vielse af homoseksuelle

Tyskland er på vej til at tillade homoseksuelle vielser. Kansler Angela Merkels regeringsparti har hidtil sagt nej, men tre måneder inden det tyske valg vil Merkel lade sine partifæller stemme frit

Til stor overraskelse for politiske iagttagere valgte Merkel i denne uge at bløde op på sin og CDU’s holdning om hvorvidt homoseksuelle skal kunne vies eller ej, som hidtil har været et klart nej.
Til stor overraskelse for politiske iagttagere valgte Merkel i denne uge at bløde op på sin og CDU’s holdning om hvorvidt homoseksuelle skal kunne vies eller ej, som hidtil har været et klart nej. . Foto: Michael Sohn/AP.

Tyske politikere sætter nu sandsynligvis punktum for en årtier lang kamp om homoseksuelles ret til at gifte sig. Det sker med en hjælpende hånd fra en af landets hidtil mest stædige modstandere af homoseksuelle ægteskaber: Forbundskansler Angela Merkel fra det kristeligt demokratiske regeringsparti, CDU.

Til stor overraskelse for politiske iagttagere valgte Merkel i denne uge at bløde op på sin og CDU’s holdning på området, som hidtil har været et klart nej. Det sker, tre måneder inden tyskerne den 24. september går til forbundsdagsvalg. Kansleren vil lade sine partifæller stemme om emnet efter deres egen personlige overbevisning. Dermed behøver de ikke følge den officielle partilinje, som fortsat er imod vielser af homoseksuelle, og det vil ifølge tyske medier formentlig føre til et ja.

Allerede i går sagde retsudvalget i Forbundsdagen ja til ægteskab for alle.

”Det handler selvfølgelig om at beholde magten,” siger Wolfgang Renzsch, politolog og professor ved universitetet i Magdeburg, om Merkels politiske kovending.

Vielse af homoseksuelle er et kernetema for Venstrepartiet, FDP, De Grønne samt det socialdemokratiske SPD, som indgår i en regeringskoalition med Merkels CDU. Flere af partierne har gjort homoseksuelles ret til at indgå ægteskab til et krav for kommende koalitionsdannelser. Afgørelsen kan blive truffet allerede i morgen under en hastebehandling i Forbundsdagen, og hvis det sker, vil homoseksuelle fremover få tildelt samme privilegier som heteroseksuelle par, herunder skattefordele samt retten til at adoptere børn sammen.

”Merkels strategi i politiske kampagner har altid været at overtage konkurrenternes mærkesager, også fra den modsatte ende af det politiske spektrum, hvis der var et flertal for sagen i befolkningen. Det gjorde hun med energipolitikken og med flygtningepolitikken,” siger Wolfgang Renzsch og tilføjer, at Merkels beslutning betyder, at ingen af de øvrige partier kan skaffe ekstra stemmer på emnet.

”Denne demobilisering af modstanderne er en af forklaringerne på hendes succes,” siger han.

Homoseksuelle i Tyskland har siden 2001 haft mulighed for at indgå registrerede partnerskaber, men uden samme privilegier som heteroseksuelle ægtefæller. Selvom et klart flertal i den tyske befolkning støtter et vielsesritual for homoseksuelle, har CDU og det bayerske søsterparti CSU adskillige gange blokeret for ægteskab, skriver det tyske nyhedsbureau dpa. Personligt har Merkel også ytret modstand mod ægteskaber mellem homoseksuelle.

”Jeg vil være ærlig, jeg har det svært med fuldstændig ligestilling. Jeg er for eksempel usikker på børnenes trivsel,” sagde kansleren på et møde i 2013.

Hun er tilsyneladende kommet på andre tanker, og tidligere på ugen forklarede hun, at hun havde haft en ”mindeværdig oplevelse”, da hun havde mødt et lesbisk par, der tog sig godt af otte plejebørn. Beslutningen handler dog primært om at fjerne hindringer for en kommende regering med Merkel i spidsen, mener også Carsten Koschmieder, politolog ved Det Frie Universitet i Berlin.

”Hun ville rydde temaet af vejen, fordi alle potentielle koalitionspartnere har gjort det klart, at de ikke vil indgå i en koalition uden det. Der er allerede en del vrede fra den konservative fløj i hendes eget parti, så jeg er ikke sikker på, at det var så kløgtigt. Dog lader det til, at hun har diskuteret det på forhånd med andre ledere, også de mere konservative, så man skal nok ikke forvente noget mytteri,” siger han.

Siden Merkel i 2000 blev formand for CDU, er hun blevet kritiseret for at have trukket det traditionelt konservative parti ind på den politiske midte. Åbningen for homoseksuelle ægteskaber er endnu et skridt i den retning og skaber megen knurren på partiets konservative fløj, men initiativet stiller hende stærkere blandt befolkningen, vurderer professor Wolfgang Renzsch.

”Hun har måske mistet troværdighed blandt de meget konservative, men hun har masser af troværdighed i den brede befolkning. Hun er blevet en bredt accepteret politiker i den social-liberale lejr i det tyske samfund. Man skal også huske på, at hun er datter af en protestantisk præst, og den protestantiske kirke i Tyskland er i dag meget liberal på det her område,” siger han.

I Danmark har par af samme køn kunnet gifte sig siden 2012.