Merkel beder om tilgivelse for at beordre påskelukket

Tysklands kansler slår bak efter folkelige protester mod, at butikker skal holde coronalukket i påsken. Opposition kræver afklaring i Forbundsdagen

Merkel beder om tilgivelse for at beordre påskelukket
Foto: Tobias Schwarz/AFP/Ritzau Scanpix.

Angela Merkel er kendt for at overveje alt så nøje, at hun ofte er blevet beskyldt for nøl. Derfor vakte det desto større opmærksomhed, da den tyske forbundskansler i går undskyldte mange gange for, at regeringen dagen forinden havde besluttet at lukke for alle forretninger i fem dage hen over påsken på grund af stigende smittetal som følge af den britiske coronavariant.

Det vil ikke ske alligevel, sagde hun i en kovending.

”Denne fejl er ene og alene min fejl. For det er mig, der har det endelige ansvar. En fejl må kaldes ved rette navn og hvis muligt korrigeres i tide,” sagde Merkel ved et hasteindkaldt pressemøde.

Forbundsregeringen og de 16 delstaters ministerpræsidenter havde natten til tirsdag besluttet, at skærtorsdag, der ikke er en helligdag i Tyskland, og lørdag før påskesøndag skulle være stilledage uden åbne butikker bortset fra fødevarebutikker.

Denne såkaldte påskero har udløst en storm af protester fra erhvervslivet, borgere, oppositionen og medier.

”Merkel har mistet fornemmelsen for de virkelige problemer,” skrev avisen Bild, mens nyhedsmagasinet Der Spiegel kaldte indgrebet ”en skandale”.

”Jeg beklager dybt, at denne beslutning er skyld i yderligere uvished, og jeg beder alle borgere om tilgivelse. Og jeg beklager det desto mere, fordi vi befinder os midt i den tredje bølge af pandemien,” lød det i går fra kansleren igennem snart 16 år, som indtil for nylig havde et ry som sikker krisemanager.

Hun kom med samme undskyldning til ministerpræsidenterne på et videomøde, også selvom beslutningen om at holde helt lukket i påsken blev taget i samråd med dem. Ifølge Der Spiegel fortalte Merkel dem om en sand bølge af klager fra blandt andet detailhandelen.

Flere ministerpræsidenter sagde efterfølgende, at det ikke var kanslerens ansvar alene. Som den nye formand for Merkels kristendemokratiske CDU, Nordrhein-Westfalens ministerpræsident Armin Laschet, sagde, havde de jo alle i sidste ende bakket op om påskeroen. Og hans rival i dysten om at blive konservativ kanslerkandidat, Bayerns ministerpræsident, Markus Söder, udtrykte respekt for Merkels undskyldning.

Oppositionen er dog ikke tilfreds og opfordrer nu Merkel til at stille tillidsspørgsmålet i Forbundsdagen.

”Forbundskansleren kan ikke længere være sikker på at have sin koalition samlet bag sig,” skrev det liberale FDP’s formand, Christian Lindner, på Twitter.

Tyskland har på det seneste oplevet en bekymrende stigning af coronasmittede et halvt år før forbundsdagsvalget, hvor Merkel går af.