Prøv avisen
EU

Merkel er i spil under de lange knives aften i Bruxelles

Den tyske forbundskansler Angela Merkel er blevet udnævnt til ”drømmekandidat” til posten som kommissionsformand. Foto: Piroschka Van De Wouw/Reuters/Ritzau Scanpix

Magtspillet, der skal afgøre Margrethe Vestagers skæbne som mulig kommissionsformand, går ind i sin afgørende fase i aften

Bordknivene vil blive holdt med manerer, der er Emma Gad værdig, når de europæiske stats- og regeringschefer i aften sætter sig til bords i Bruxelles ved åbningsmiddagen til det EU-topmøde, som skal forsøge at sætte navne på EU’s nye topledere. Men i ærmerne vil de 28 middagsgæster skjule et udvalg af trumfkort, som ikke ville finde nåde for den danske takt og tone-forfatters øjne. Til gengæld vil de blive afgørende for, hvem der tager stikket hjem og får sine kandidater placeret på de eftertragtede poster i spidsen for EU.

”Det bliver næppe en havevandring med kammeratlige klap på skulderen. Jeg tror, stemningen vil være særdeles anspændt. Der er meget vigtigt, hvem der får lov til at sætte dagsordenen i EU de næste fem år, og der er rigtig mange interesser på spil for medlemslandene,” siger professor Marlene Wind, der leder Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet.

Pokerspillet bliver ikke nødvendigvis afsluttet i dag og i morgen. Men EU-lederne vil komme tættere på en afklaring af, om den afgående danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, stadig er blandt favoritterne til den eftertragtede post som formand for EU-Kommissionen. Eller om Angela Merkel virkelig kan vise sig at komme op af hatten som den kompromisløsning, der får resten af kabalen med de i alt fire formandsposter for Kommissionen, Det Europæiske Råd, Europa-Parlamentet og Den Europæiske Centralbank samt posten som udenrigschef til at gå op.

Efter Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har også Luxembourgs premierminister, Xavier Bettel, udnævnt den tyske forbundskansler til ”drømmekandidat” til posten. Og tyske medier har mere eller mindre affundet sig med, at Merkels kristendemokratiske partifælle, Manfred Weber, som minimum har brug for rigtig megen opbakning for at få den post, som hans EPP-gruppe kræver med henvisning til, at det er parlamentets største gruppe efter maj måneds europa-parlamentsvalg. Formandsposten skal nemlig ifølge traktaten fordeles under hensyntagen til valgresultatet.

”Der går ikke røg af en brand, hvis der ikke er ild. Emmanuel Macron havde næppe nævnt Angela Merkel, hvis der ikke var i det mindste en vis realitet bag, og hun kunne bringe alle til enighed,” mener Patrick Martin-Genier, Europa-specialist ved Institut for Statskundskab i Paris.

Det ville i givet fald være et kanonslag i europæisk og tysk politik, hvis forbundskansleren gennem snart 14 år forlader sin vaklende regeringskoalition to år før næste valg. Og det ville betyde enden på Margrethe Vestagers chancer for en toppost.

Feltet er i de seneste dage snævret ind, efter at de fire østeuropæiske Visegrad-lande ikke har kunnet enes om en fælles modkandidat. Og EU’s franske Brexit-chefforhandler, Michel Barnier, der også har været nævnt som et spiseligt alternativ til tyske Weber, har angiveligt trukket sig ud af kapløbet.

Men bag alle spørgsmål om at få både køn, parti og nationalitet til at gå op i en højere enhed, handler det også om at skabe kompromiser. Og her vil stats- og regeringslederne sælge deres opbakning dyrt. Med sig har alle aftenens middagsgæster en pose af betingelser, som uofficielt vil blive sat til auktion i forhandlingerne.

”Det kan være alt fra løfter om, at man ikke vil skære ned i regionalstøtten, til at se med milde øjne på Italiens budgetunderskud. Løfterne vil måske aldrig blive indfriet, men der vil blive indgået rigtig mange studehandler,” forudser Marlene Wind.

Også spørgsmål som opbakning til en stærkere miljø- og klimapolitik eller reformforslag om kvalificeret flertal i stedet for enstemmighed i for eksempel skattespørgsmål kan komme på vægten. Det gælder også de forhandlinger, der foregår i Europa-Parlamentet.

For mens det tilkommer stats- og regeringslederne at udpege kandidaten til formandsposten i EU-Kommission, skal vedkommende godkendes af et flertal af de nyvalgte parlamentarikere. Og det kan vise sig lige så indviklet som kabalen ved stats- og regeringsledernes middagsbord i aften.