Prøv avisen
Valg i Tyskland

Merkel klarede den, men kan ingenlunde juble

Selvom Merkel nu er den første tyske forbundskansler siden sin nyligt afdøde læremester Helmut Kohl, der har udsigt til en fjerde embedsperiode, har den historiske bedrift en besk bismag for den kristeligt demokratiske CDU-formand. Foto: Michael Sohn/AP/ritzau

Selvom kanslerens CDU hev snæver sejr i land, er tysk politik ramt af granatchok efter Alternativ for Tysklands jordskredsagtige indtog i Forbundsdagen

Det er en stærkt vingeskudt Angela Merkel og et socialdemokratisk SPD i ruiner, der står tilbage efter gårsdagens jordskredsvalg i Tyskland.

Selvom Merkel nu er den første tyske forbundskansler siden sin nyligt afdøde læremester Helmut Kohl, der har udsigt til en fjerde embedsperiode, har den historiske bedrift en besk bismag for den kristeligt demokratiske CDU-formand.

For første gang siden forbundsrepublikkens spæde begyndelse er det lykkedes et højrenationalt parti at etablere sig til højre for Merkels konservative CDU/CSU, som med omkring 33 procent fik sit dårligste resultat siden 1949. Kansleren selv erkendte i aftes at have håbet på et bedre resultat, men hæftede sig ved, at det efter 12 år og ”en udfordrende valgperiode” langtfra er en selvfølge, at CDU/CSU fortsat er det største parti, og at det nu gælder om at tage folks bekymringer alvorligt og sørge for løsninger.

Med Alternativ for Tysklands kometagtige fremgang og status som nu tredjestørste parti i Forbundsdagen rykker en rendyrket opposition ind i Rigsdagen i Berlin, hvor AfD har lovet ”flygtningekansleren” kamp til stregen efter et valg, der i høj grad endte som et protestvalg efter fire års stor koalition, som med sit lammende flertal fik lagt en sovepude over debatkulturen i landet.

Et chokvalg, som rejser spørgsmålet, hvorvidt de såkaldte folkepartier overhovedet har forstået, hvad der rører sig i folket i et land, der ifølge alle nøgletal står stærkt økonomisk, men hvor flere og flere er bekymrede for indvandring, samfundets sammenhængskraft og deres egne fremtidsperspektiver. Og hvor mange vælgere tydeligvis ikke har turdet fortælle meningsmålingsinstitutterne om deres hensigter, som det også var tilfældet før Brexit-afstemningen i Storbritannien og det amerikanske præsidentvalg sidste år. Men hvor det primært lykkedes AfD at mobilisere sine vælgere, mens regeringspartiernes kernevælgere blev hjemme på sofaen.