Merkel-modstander kan blive hendes redning

Sammenbrud i tyske regeringsforhandlinger kan betyde, at socialdemokraterne i SPD stik imod partileder Schulz’ vilje træder til og nok engang går i regering med Angela Merkels CDU/CSU, hvorved kanslerens fjerde embedsperiode vil være sikret. Men det vil dræbe SPD, advarer forsker

Martin Schulz, formand for det socialdemokratiske SPD, som efter et historisk ringe resultat ved valget i september svor, at partiet ikke igen ville i regering med forbundskansler Angela Merkels CDU/CSU, vendte i går på en tallerken og åbnede for et muligt regeringssamarbejde.
Martin Schulz, formand for det socialdemokratiske SPD, som efter et historisk ringe resultat ved valget i september svor, at partiet ikke igen ville i regering med forbundskansler Angela Merkels CDU/CSU, vendte i går på en tallerken og åbnede for et muligt regeringssamarbejde. Foto: Kay Nietfeld/AP/ritzau.

Tyskland begynder at ane en mulig vej ud af den historiske politiske krise, som EU’s befolkningsmæssigt største land blev kastet ud i, da de tyske regeringssonderinger for knap en uge siden brød sammen.

Martin Schulz, formand for det socialdemokratiske SPD, som efter et historisk ringe resultat ved valget i september svor, at partiet ikke igen ville i regering med forbundskansler Angela Merkels CDU/CSU, vendte i går på en tallerken og åbnede for et muligt regeringssamarbejde. Det skete, efter at SPD’s partiledelse i otte timer natten over havde drøftet, hvordan man ville reagere på forbundspræsident Frank-Walter Steinmeiers opfordring til Schulz om at tage sit politiske ansvar på sig. SPD’s formand havde forinden været til et fortroligt møde hos statsoverhovedet, der selv er tidligere socialdemokrat, og som nu skal prøve at finde en vej ud af en krise, som er uset i efterkrigstidens Tyskland.

”I en dramatisk appel har forbundspræsidenten opfordret partierne til forhandlinger. Det vil vi ikke nægte,” meddelte Martin Schulz i går på Twitter og tilføjede, at en mulig deltagelse i en regering skal til afstemning hos partimedlemmerne.

Pilen peger på socialdemokraterne, fordi det liberale FDP i søndags udvandrede fra fem ugers sonderinger om en ny regering med forbundskansler Angela Merkels CDU, søsterpartiet CSU, samt miljøpartiet De Grønne. Dermed forsvandt grundlaget for en flertalsregering, som grundet Tysklands nazistiske fortid og behovet for politisk stabilitet hidtil har været den eneste legitime regeringsform på forbundsniveau.

Men den mulige løsning er samtidig Martin Schulz’ store hovedpine. Efter katastrofevalget for SPD i september kaldte han Merkel for den ”største taber”, og så sent som i mandags afviste han en koalition og opfordrede i stedet til nyvalg. Det pinefulde spørgsmål for ham er, om han kan sige ja til et regeringssamarbejde domineret af Merkel og dermed sikre hende en fjerde embedsperiode uden at tabe al troværdighed på gulvet.

Partiet ville skrive dets nekrolog med et ja til en ny koalition, mener politolog Gero Neugebauer fra Det Frie Universitet i Berlin. Han henviser til, at de seneste fire års samarbejde med CDU har været med til at kvæle partiets socialdemokratiske profil.

”Der kommer ikke nogen ny GroKo (storkoalition, red.), for SPD er ikke interesseret i at begå politisk selvmord,” siger han og tilføjer, at det snarere ender med et nyvalg til foråret.

Stefan Marschall, valgforsker og professor i statskundskab ved Heinrich-Heine Universitetet i Düsseldorf, vil ikke udelukke, at partiet kan gå i regering og samtidig bevare en vis troværdighed.

”SPD kunne argumentere for, at situationen efter den overraskende fiasko i forhandlingerne mellem de andre partier har ændret sig dramatisk. At partiet af hensyn til nationens interesse og politisk stabilitet bliver nødt til at tage ansvar i en fase præget af så megen usikkerhed. Og endelig at forbundspræsidenten, som jo er en tidligere socialdemokrat, har anmodet dem om at tage deres beslutning op til fornyet overvejelse,” siger han.

Udsigten til en mulig regering efter en så turbulent uge i tysk politik er en god nyhed, mener nyhedsmagasinet Der Spiegel.

”Det er beroligende, selvom en ny udgave af alliancen mellem CDU og SPD ville være alt andet end ideel. Men for Tyskland er det det mindre onde, og sandsynligvis også for SPD. Bedre end et nyt valg og bedre end et eksperiment kaldet mindretalsregering,” skriver Spiegel.

Forsøget med tyske mindretalsregeringer har kun været gjort på delstatsniveau, og koalitionerne her har ikke holdt ret længe. I Nordrhein-Westfalen forsøgte den socialdemokraterne sig i 2010 med en mindretalsregering med miljøpartiet De Grønne. Samarbejdet varede knapt to år, inden regeringen faldt ved en afstemning om finansloven.

Når ønsket om politisk stabilitet vejer tungere end en mindretalsregering, hvor partierne faktisk ønsker at samarbejde, skyldes det, at den tyske forfatning og politiske kultur er formet efter idéen om en parlamentarisk flertalsregering og et stærkt kansler-embede, påpeger professor Stefan Marschall. Det er en konsekvens af erfaringerne under Weimarrepublikken, hvor mindretalsregeringer kæmpede imod antidemokratiske kræfter i parlamentet, fortæller han med henvisning til de omtumlede år inden nazisternes magtovertagelse i 1933. Men tiden kan være inde til at afprøve mindretalsregeringer som i Danmark, mener Stefan Marschall.

”En sådan model kunne godt fungere for Tyskland – især i disse dage og givet alternativerne. Vi er ganske enkelt bare ikke vant til den. Og vores parlamentariske kultur og partisystem er måske ikke klar til den. Men de seneste uger har på en måde banet vejen for mere fleksibilitet,” siger han.

Et overvældende flertal af tyskerne foretrækker ifølge diverse rundspørger dog nyvalg fremfor en mindretalsregering, hvis det ikke lykkes at danne en flertalskoalition.