Merkel og Hollande presser på for nyt asylsystem

Et fælles brev fra den tyske forbundskansler og den franske præsident isolerer de lande, der er imod et fælles europæisk ansvar for flygtningekrisen, mener Yves Pascouau, leder af afdelingen for migration og mobilitetspolitik ved tænketanken European Policy Centre i Bruxelles

Yves Pascouau.
Yves Pascouau. . Foto: European Policy Centre.

Angela Merkel og Franois Hollande opfordrer EU's præsident og kommissionsformand, Donald Tusk og Jean-Claude Juncker, til at finde fælles løsninger på flygtningekrisen i form af blandt andet flere modtagecentre og ”en permanent mekanisme” for fordelingen af asylsøgerne. Kan dette initiativ overvinde den hidtidige modstand mod fælles løsninger?

"Lederskabet er først og fremmest kommet fra Angela Merkel, der som den første erklærede, at Tyskland ville opfylde sine forpligtelser. Franois Hollande har hidtil afvist kvoter og fælles løsninger. Men med hans underskrift på brevet er den fransk-tyske motor så trådt i kraft. Og enighed mellem Frankrig og Tyskland er som regel en forudsætning for fælles europæiske løsninger. De to ledere står nu bag forslag, som tidligere er kommet fra EU-Kommissionen."

Disse forslag, herunder en kvotefordeling af 40.000 flygtninge, blev afvist af regeringerne i maj. Jean-Claude Juncker forventes at foreslå fælles kriterier for fordelingen af 120.000 asylsøgere, når han i morgen holder sin årlige tale om unionens tilstand. Er der større sandsynlighed for, at forslaget kan vedtages nu?

"Det politiske klima har ændret sig grundlæggende. Og det skyldes ikke kun det tysk-franske initiativ. Folkestemningen er vendt efter billederne af den druknede syriske dreng. Den offentlige opinion viser i dag langt større empati for de mennesker, der forsøger at flygte til Europa, og hvor flygtningekrisen hidtil blev omtalt som en trussel, er der nu vægt på den humanitære dimension. Det tydeligste eksempel er den britiske premierminister, David Camerons, kovending. Fra at afvise at tage en eneste flygtning er han nu villig til at tage imod flere tusinde."

Fredag udsendte Visegradgruppen, bestående af Ungarn, Polen, Tjekkiet og Slovakiet, en fælles erklæring, hvori de fire landes regeringschefer afviser at tage imod flere flygtninge. Kan det tysk-franske initiativ påvirke disse lande?

"Tilhængere og modstandere af det fransk-tyske forslag tæller deres tropper, men man ser tydeligt, at de østeuropæiske lande i dag er mere og mere isolerede. Selv de baltiske lande er holdt op med at protestere mod en fælles fordeling af flygtningene. Og Dublin-forordningen og dens regel om, at asylsøgerne skal søge asyl i det land, som de først krydsede grænsen til EU i, forekommer i stigende grad forældet og uanvendelig, selv om brevet fra Angela Merkel og Franois Hollande ikke taler om at afskaffe den."