Prøv avisen

Merkel-rivals valgfiasko afspejler socialdemokratisk krise i Europa

Endnu inden valgresultatet forelå, bebudede socialdemokraternes formand, tidligere EU-parlamentsformand Martin Schulz, at partiet går i opposition. Han kritiserede kansleren i hidtil uhørte vendinger. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/ritzau

Tysklands socialdemokrater fik i søndags med Martin Schulz i spidsen deres værste valg siden 1949. Europas socialdemokrater befinder sig i en dyb identitetskrise

41-årige Ben Knight fra Berlin kunne ikke helt gøre op med sig selv, hvad der var værst, efter at stemmerne ved søndagens tyske forbundsdagsvalg var talt op: at det højrenationale Alternativ for Tyskland (AfD) med en stor sejr for første gang kom i Forbundsdagen, eller at det socialdemokratiske SPD, et af verdens ældste politiske partier, fik sit værste valg siden forbundsrepublikkens grundlæggelse i 1949.

”Alle forsøgte at opmuntre hinanden på valgaftenen med småting såsom, at CSU også tabte vælgere,” siger Ben Knight med henvisning til tilbagegangen hos det kristeligt demokratiske CDU’s bayerske og meget konservative søsterparti.

”Men det er svært at ignorere, at det er en temmelig forfærdelig dag for SPD,” siger den slukørede, britisk-tyske socialdemokrat, der arbejder som journalist for en række tyske medier.

Søndagens tyske jordskredsvalg gjorde ikke blot det islam- og indvandringskritiske AfD til landets tredjestørste parti, men satte også punktum for fire års regeringssamarbejde mellem den kristeligt demokratiske forbundskansler Angela Merkels CDU/CSU og det socialdemokratiske SPD. Endnu inden valgresultatet forelå, bebudede socialdemokraternes formand, tidligere EU-parlamentsformand Martin Schulz, at partiet går i opposition. Han kritiserede kansleren i hidtil uhørte vendinger, beskyldte hende for at have banet vej for AfD’s succes med sin ”systematiske afvisning af politik” og ”skandaløse” valgkamp og tilføjede, at CDU’s beskedne valgsejr – ligeledes partiets værste valg siden 1949 – var et ”velfortjent nederlag”.