Merkel sidder med sorteper i satirestrid

Tyrkisk præsident forlanger, at tysk kunstner straffes for ærekrænkende digt, som kansleren indirekte har undskyldt for

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, er part i satiresag med Tyrkiet, fordi hun allerede den 3. april i en telefonsamtale med den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu, tog afstand fra digtet, som hun betegnede som bevidst sårende. I samtalens forløb betonede kansleren på den anden side også, hvor stor vægt den tyske regering lægger på ytrings- og pressefriheden.
Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, er part i satiresag med Tyrkiet, fordi hun allerede den 3. april i en telefonsamtale med den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu, tog afstand fra digtet, som hun betegnede som bevidst sårende. I samtalens forløb betonede kansleren på den anden side også, hvor stor vægt den tyske regering lægger på ytrings- og pressefriheden. Foto: KAY NIETFELD/dpa.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, er på det seneste gået hårdhændet til værks mod kritikere i sit eget land: Aviser er blevet tvangsovertaget af staten, og journalister er sat i fængsel.

Nu slår præsidenten også til uden for Tyrkiets grænser. Han har personligt meldt den tyske tv-satiriker Jan Böhmermann til politiet i den tyske by Mainz.

Det sker, fordi Jan Böhmermann i sit ugentlige satire-show Neo Magazin Royale på public service-kanalen ZDFneo den 31. marts oplæste et såkaldt smædedigt om præsidenten. I digtet betegnes præsidenten som pædofil, homoseksuel og kvindemishandler, og hans kønsdele beskrives med meget vulgære og nedsættende ord.

Den tyrkiske regering og Erdogan forlanger, at Böhmermann straffes.

”Digtet fornærmer ikke alene Erdogan, men samtlige 78 millioner tyrkere”, siger vicepremierminister Numan Kurtulmus, der ifølge avisen Die Zeit beskylder Jan Böhmermann for at have begået en alvorlig forbrydelse mod menneskeheden.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, er også part i sagen, fordi hun allerede den 3. april i en telefonsamtale med den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu, tog afstand fra digtet, som hun betegnede som bevidst sårende. I samtalens forløb betonede kansleren på den anden side også, hvor stor vægt den tyske regering lægger på ytrings- og pressefriheden.

Det er dog ikke første gang, at den tyrkiske regering reagerer skarpt over for tysk satire.

Den 22. marts blev den tyske ambassadør i Ankara, Martin Erdmann, indkaldt til at stå skoleret i det tyrkiske udenrigsministerium, fordi den tyske public service-station ARD i programmet Extra 3 havde bragt en satirisk sang om Erdogans hårdhændede kurs over for journalister og demonstranter. Sangen, der blev et viralt hit på sociale medier, var meget sarkastisk, men indeholdt ingen vulgære udtryk.

Mange politikere og kunstnere, heriblandt Jan Böhmermann, var oprørte over, at et land, der forhandler om EU-medlemskab, kan udvise en så ringe respekt for ytringsfriheden i andre lande.

Böhmermanns reaktion var at skrive smædedigtet om Erdogan. Før han læste det højt på ZDFneo, gjorde han udtrykkeligt opmærksom på, at indholdet var fornærmende og ulovligt, men at teksten skulle vise den tyrkiske præsident, hvor grænserne for pressefriheden går i et demokratisk land som Tyskland.

Flere tyske medier, blandt andet nyhedsmagasinet Der Spiegel, vurderer, at Erdogans politianmeldelse har bragt Angela Merkel i et dilemma. Ifølge den tyske straffelov er det muligt at idømme folk straf, hvis de fornærmer udenlandske statsoverhoveder. Betingelsen for, at sagen ender i en retssag, er dog, at forbundsregering giver tilladelse til dette, og dermed er sorteper havnet hos Angela Merkel.

Hvis kansleren afviser en rettergang, vil det virke, som om hun gør sig selv til dommer, og hvis hun tillader retssagen, påkalder hun sig vrede hos mange tyskere, der i forvejen føler, at hun har givet alt for mange politiske indrømmelser til Erdogan-styret i forbindelse med EU’s løfter om at sikre tyrkere visumfri indrejse til EU samt seks milliarder euro i støtte for at tage imod returnerede syriske flygtninge fra Grækenland.

”Angela Merkel har ikke gjort nogen god figur i denne sag de seneste to uger. Hun tav i forbindelse med Erdogans overdrevne protest imod den harmløse sang på Extra 3, og til gengæld kritiserede hun Böhmermanns smædedigt i telefonsamtalen med premierminister Ahmet Davutoglu uden at tage hensyn til, hvorfor Böhmermann havde lavet digtet,” skriver chefredaktør for nyhedsportalen t-online, Christian Kreutzer, i en kommentar, hvor han – ligesom flere andre har gjort det – kraftigt antyder, at Merkel-regeringen har gjort sig sårbar over for afpresningsforsøg, nu da Tyrkiet sidder med nøglerollen i EU’s forsøg på at bremse flygtningetilstrømningen.

Hvis Jan Böhmermann dømmes, kan han få en bøde eller op til fem års fængsel.